Föräldraskap

Polisens checklista: Knarkar ditt barn?

Av: 

Klara Askerup

NYHETER

Listan till oroliga föräldrar får hård kritik

Rensar ditt barn surfhistoriken på datorn?

Det kan tyda på ett narkotikamissbruk.

Nu har polisen sammanställt en checklista där oroliga föräldrar kan se om deras barn visar tecken på att knarka.

Scott Goodwin, polisen i Växjö, har skrivit listan som väckt många reaktioner på Facebook.

– Mitt mål var att väcka känslor och nå ut till många.

Har ditt barn svårt att stå emot grupptryck? Röker ditt barn? Ljuger ditt barn mycket? Då har du redan kommit upp i 50 poäng på polisens checklista över punkter som är varningtecken på att din tonåring knarkar. Checklistan som polisen i Växjö delat på sitt Facebook-konto samlade snabbt över 500 kommentarer.

– Det är många som hört av sig med kritik men det får vi i polisen alltid oavsett vad vi skriver.

Jag tror inte att det är listan i sig, utan poängsystemet som kanske är ett problem. Man måste lyfta blicken lite, säger Scott Goodwin.

Beteenden hos en vanlig tonåring

De flesta ställer sig tveksamma till listans poängsättning och till punkter så som "Är ditt barn morgontrött?” och ”Rensar ditt barn surfhistoriken på datorn?”. De flesta kritiker menar att många av listans punkter pekar på beteenden hos en vanlig tonåring och att om man följer listans poängsystem skulle de flesta visa tecken på ett narkotikamissbruk.

Uppmanas ta kontakt med socialtjänst

Får man ihop över 71 poäng bör man enligt checklistan ”verkligen vara orolig” och man uppmanas att ta kontakt med socialtjänsten eller polisen.

När Brottscentralen begav sig ut med listan på stan fick vi blandade reaktioner.

– Jag tycker det är bra frågor att ställa sig och att stämma av mot sitt barn. Men att kontakta socialen är lite väl starkt, säger en kvinna.

Målet att nå ut till många

En pappa vi mötte tyckte att det i grunden var ett bra initiativ men var kritisk till om listor som den här verkligen behövs.

– Om man måste börja kolla på en lista för att se vad ens barn gör tror jag att man är snett ute redan där.

Scott Goodwin menar listan skrevs i ett gott syfte då han som ungdomspolis mötte många föräldrar som ville veta hur man ska veta att ens barn är i farozonen.

– Därför valde jag att publicera den här listan. Mitt mål var att den skulle nå ut till så många som möjligt och det skulle få fler föräldrar att bli uppmärksamma. Det målet har jag ju iallafall uppnått.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Föräldraskap

Narkotika