Nyheter

USA öppnar för att förhandla med Assad

Av: 

Robin Nilsson

NYHETER

USA måste förhandla med Syriens president Bashar al-Assad och undersöker hur man ska få honom att gå med på samtal, säger utrikesminister John Kerry till CBS News.

Washington har tidigare sagt att al-Assad har tappat all legitimitet och måste avgå, skriver Reuters.

– Till sist måste vi förhandla. Vi har alltid varit villiga att förhandla inom ramen för Genève-processen, säger Kerry och syftar på en konferens 2012 som uppmanade till en förhandlingslösning på konflikten i Syrien.

I den plan som presenterades då skulle Syrien ledas av en övergångsregering fram till att demokratiska val kan hållas. Planen uteslöt inte deltagande av al-Assad och hans närmaste krets, vilket ledde till att planen förkastades av oppositionen.

Förra året möttes för första gången representanter för regimen och delar av oppositionen i Genève. Samtalen ledde inte till någonting.

Kerry uttalade sig samtidigt som kriget i Syrien går in på sitt femte år. Under det senaste året har Islamiska staten (IS) växt fram som en kraft att räkna med.

215 000 människor har dödats sedan konflikten inleddes för fyra år sedan. 66 000 av dem är civila, enligt Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, som verkar från Storbritannien och åberopas av AFP.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: