Flygplan störtade – 50 minuter efter start

1 av 2 | Foto: REUTERS TT
Ett Swiftair MD-83, likadant som det som försvann efter start i Burkina Faso.

avChristina Nordh, Martin Nilsson, Ulrica Andersson

NYHETER

Ett passagerarplan med 116 personer ombord försvann från radarn mellan Burkina Faso och Algeriet vid 02.55 under natten mot torsdagen.

Nu har vraket hittats, uppger nyhetsbyrån AP.

Flight AH5017 var på väg från Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou till Algeriets huvudstad Alger.

Kontakten med planet bröts 50 minuter efter att planet lyft från Ouagadougou, uppger flygbolaget Air Algérie enligt nyhetsbyrån APS.

Under torsdagen har en stor sökinsats letat efter vraket. Franska stridsflyg har deltagit i sökandet och motstridiga uppgifter har kommit om fynd, men ingenting har bekräftats.

Natten till fredag gick slutligen talespersoner från Malis regering ut och meddelade att vraket hittats.

Vraket ska ha hittats nära gränsen till Bukina Faso nära byn Boulikessi i Mali.

– Vi hittade kroppar och delar av planet fullständigt utbrända och sönderslagna, säger general Gilbert Diendere till nyhetsbyrån AP. 

Sandstorm i området

Till att börja med var det oklart vad som hade hänt uppe i luften. När planet av typen MD-83 försvann från radarn befann det sig över norra Mali.

Piloterna hade bett om att få ändra rutt på grund av oväder i området, uppger Burkina Fasos transportminister Jean Bertin Ouedrago, enligt TT.

Landets norra delar drabbades av en kraftig sandstorm under natten, säger en diplomat i Malis huvudstad Bamako till Reuters. Det kan ha lett till att planet kraschade.

Inga svenskar bland passagerarna

Air Algérie räknas som ett relativt säkert flygbolag och MD-83 är utrustad med väderradar – men sandstormar är ändå svårupptäckta.

– En utbredd sandstorm där stoftet har förts högt upp av åskmoln kan få samma effekt som vulkanaska, som skadar fläkt- och turbinblad i motorerna, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll till TT.

51 av de 110 passagerarna var fransmän.

27 passagerare var från Burkina Faso och de sex besättningsmännen var spanska.

Inga svenska medborgare fanns på planet.