Ministrarna utan plats i riksdag – får få kryss

Här är hela listan: De ministrarna får riksdagsplats och de lämnar politiken

Ministrarna Stefan Attefall (KD) och Maria Larsson (KD) ser ut att bli utan riksdagsplats i höst.

Partkamraten och riksdagsledamoten Andreas Carlson har kryssat om dem.

– Det är blandade känslor, säger han.

De flesta rösterna börjar vara räknade i riksdagsvalet men nu också personrösterna.

Det verkar inte bara bli en rockad i regeringen – utan även i riksdagen. De kristdemokratiska ministrarna Stefan Attefall och Maria Larsson verkar inte komma in i riksdagen.

”Förstås tacksam”

Både Attefall och Larsson stod på listan för Jönköpings län, på första respektive andra plats.

När alla personrösterna nu har räknats visar det sig att partikamraten och riksdagsledamoten Andreas Carlson har fått flest röster. Han kryssar sig därmed förbi de båda ministrarna och kniper KD i Jönköpings enda mandat.

– Det är blandade känslor. Jag är förstås tacksam för det stöd som väljarna har visat genom att ge mig förtroendet att få fortsätta i riksdagen. Samtidigt är jag fortfarande besviken över att vi inte behåller regeringsmakten och kan ha våra ministrar i regering och där till ser det ut som att vi kommer att tappa ett av våra två mandat i Jönköping, säger Carlson.

I nuläget har partiet förlorat ett av sina tidigare två mandat i länet.

Attefall avvaktar

Stefan Attefall, civil- och bostadsminister, som stod på första plats och har nu halkat ned till en andra plats, hoppas ändå fortfarande.

– Personrösterna är räknade men vi får lite olika besked från valmyndigheten och folk i partiet när det gäller utjämningsmandaten när de är färdiga, säger Petra Kjellarson, Attefalls pressektreterare.

Om Jönköping får ett utjämningsmandat så tilldelas den till Attefall.

Maria Larsson, barn- och äldreminister, som stod på andra plats ligger nu stilla på en tredje plats. Det är därmed klart att hennes chanser är förbi om att få en riksdagsplats.

– Jag har alltid tänkt att förtroendeuppdrag får man fyra år i taget. Sen prövas allting igen. Det är ingen vanlig anställning som man har. Jag har haft förmånen att först sitta åtta år i riksdagen i opposition och sen arbeta åtta år i regeringen. Jag är väldigt glad och tacksam att få vara med om den resan och få göra någonting så framtidsinriktat som att utarbeta politik, säger hon.

Senare på eftermiddagen kommenterar Attefall det troliga nederlaget till TT.

– Jag fick många fler kryss än tidigare, men en annan person har lagt full energi på en krysskampanj och lyckats med det, säger han till TT.

Han uppger att han dock inte vet vad han ska göra härnäst.

Hoppar av post

Aftonbladet gjorde tidigare i veckan en rundringning bland statsråden och då var det tydligt att Maria Larsson satsade på riksdagen.

– Hoppas kan man alltid göra men jag har nog aldrig tagit någonting för givet. Det här är en förtroendebransch, säger Larsson och fortsätter:

– Andreas Carlson har gjort både en aktiv och framgångsrik personvalskampanj och det är bara säga grattis och lycka till. Han kommer säkert att göra betydelsefulla insatser för partiet. Han är ung och har många år framför sig.

Larsson har efter arbetet i övergångsregeringen inga andra aktiva politiska uppdrag. Hon är dock vice partiledare för Kristdemokraterna. Vid partiets nästa riksting i oktober nästa år lämnar hon även den posten.

– Jag kommer att lämna den posten i samband med nästa riksting. jag tror säkert att det finns uppgifter i partiets tjänst som man kan dela ut flygblad i nästa valrörelse. Jag kommer vara behjälplig för partiet på flera sätt. Men jag tror att min post kan sättas på någon annan. Jag tror det är bra att göra sådant omtag. Jag hoppas att partiledaren stannar kvar och att vi kan förnya på annat sätt i partistyrelsen.

Hon har dock inga andra planer i dagsläget, uppger hon.

– Sammanräkningen är precis färdig så det finns inga framtidsplaner än, men de kommer säkert att formas.

Även Anna-Karin Hatt (C), it- och energiminister, ser ut att bli utan en riksdagsplats. Hon är ohotat förstanamn i Södermanland

men partiet ser ut att förlora sitt enda mandat i länet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN