Publicerad:
Uppdaterad:

Politikereliten samlas på Nordiskt forum

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Väntas bli största feministiska samlingen på 20 år

Foto: FI:s Gudrun Schyman och Soraya Post är båda på plats i Malmö.

MALMÖ. Nordiskt Forum kallas för ett "feministiskt Almedalen" och lockar horder av svenska toppolitiker.

Totalt beger sig fem partiledare och sju ministrar till evenemanget i Malmö, som drar i gång i dag.

Samtidigt visar en ny undersökning från SvD/Sifo att flest väljare tycker att Feministiskt Initiativ har bäst politik för jämställdhet.

I slutet av april kunde Aftonbladet berätta om det möte som inleds i Malmö i dag. Under fyra dagar arrangeras Nordiskt Forum – som väntas bli den största samlingen för den feministiska rörelsen i Norden på 20 år och har kallats för "ett feministiskt Almedalen".

Bakom evenemanget står 200 kvinnoorganisationer från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island och totalt väntas cirka 15 000 besökare.

På programmet står allt ifrån tal och paneldiskussioner till seminarier och kulturinslag. Under Nordiskt forum ska ett dokument, som pekar ut färdriktningen för framtiden, sättas samman och överlämnas till ländernas regeringar samt FN.

Många toppolitiker deltar

Inbjudna att delta är företrädare från stora delar av samhället – och en hel drös med politiker. Totalt kommer fem partiledare och sju ministrar att göra framträdanden under dagarna i Malmö.

Feminismen har de senaste månaderna blivit en allt hetare fråga inom svensk politik. I EU-valet nyligen knep också Feministiskt Initiativ ett mandat i parlementet.

Redan i dag talar S-ledaren Stefan Löfven på temat "Feminism in labour". Innan dess, vid 10.15 ska han också presentera en nyhet. Senare i eftermiddag talar finansminister Anders Borg (M), på temat "en ekonomisk politik för ökad jämställdhet".

FI:s framgångar fortsätter

Under Nordiskt Forum arrangeras också en debatt om jämställda löner mellan C-ledaren Annie Lööf, V-ledaren Jonas Sjöstedt, MP:s språkrör Åsa Romson och jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP).

Dessutom ska Feministiskt Initiativ presentera sitt valmanifest inför riksdagsvalet i höst. Både talespersonen Gudrun Schyman och Soraya Post, som nyligen valdes in i EU-parlamentet, deltar i Malmö.

En ny undersökning av SvD/Sifo visar att partiets framgångar fortsätter. Den största delen av alla väljare, 13 procent, tycker att Fi har den bästa politiken för jämställdheten. Tvåa, med 12 procent hamnar Socialdemokraterna, följt av Miljöpartiet och Vänsterpartiet. 47 procent av de tillfrågade svarade att de var "tveksamma eller vet ej" på frågan.

Tunga internationella gäster

Flera internationella gäster kommer också till Nordiskt Forum i Malmö. En av dem är Amina Wadud, USA, som var första kvinna att leda en könsneutral muslimsk fredagsbön. Deltar gör också Sampat Pal Devi. Hon grundade det indiska Gulabigänget som skyddar kvinnor och flickor mot överfall och barnäktenskap.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad: