Göran Lambertz skriver bok om Quickskandalen

Publicerad 2014-11-06

Göran Lambertz, justitieråd i Högsta domstolen, är fortfarande övertygad om att Sture Bergwall är skyldig till de mord han friats från.

Den före detta justitiekanslern ska nu skriva en bok och har därför kontaktat flera av sina kritiker samt flera tidningar, bland annat Aftonbladet.

– Han verkar ha tappat greppet helt, säger journalisten och författaren Dan Josefsson som nyligen fått flera mejl av Lambertz.

Det var i höstas det stormade som värst kring Göran Lambertz, justitieråd i Högsta domstolen och före detta justitiekansler, JK.

Lambertz utredde som JK huruvida utredningarna om Thomas Quick behövde granskas och förundersökning om brott inledas. Han fann, i november 2006, inte skäl till granskning eller förundersökning. Lambertz fick massiv kritik från flera håll, särskilt som Quick senare frikändes från samtliga mord han tidigare varit oskyldigt dömd för.

Lambertz har sedan dess fortsatt hävda att hans bedömning 2006 var korrekt.

”Vore en tillgång i Nordkoreas högsta domstol”

Han debatterade med Leif GW Persson i samband med att SVT:s Veckans brott visat Dan Josefssons dokumentärfilm ”Kvinnan bakom Thomas Quick” om psykoterapeuten Margit Norell.

– Domarna byggde inte på bortträngda minnen utan på bevisning. Det finns 50 unika omständigheter som Quick kunde om de här morden som ingen kan ha berättat för honom. Dessutom bygger domarna på att han bedömts som mycket farlig och pedofil, sa Lambertz i tv-programmet.

Smockan hängde i luften i tv-studion och polisprofessorn Leif GW Persson sa efteråt att Lambertz ”verkade galen” och att han ”vore en tillgång i Nordkoreas högsta domstol”.

– Att det är som Lambertz ­säger är ungefär lika troligt som att han kan gå på vatten, sa han.

Kritiken slutade inte där. Nuvarande justitieministern Morgan Johansson, då ordförande i justitieutskottet, gick ut offentligt och kritiserade Lambertz. Även Marianne Lundius, ordförande i Högsta domstolen, beklagade sig och uppgav för TT att hon var orolig för domstolens förtroende, efter sin kollegas utspel i tv.

Sedan dess har det varit tyst kring Lambertz och Quickskandalen - fram tills nu.

Flera mejl till kritiker

Den senaste tiden har nämligen justitierådet mejlat olika kritiker samt flera tidningsredaktioner, bland annat Aftonbladet och Göteborgsposten. Två journalister som fått mejl av Lambertz är Dan Josefsson och Emanuel Karlsten.

– Jag uppfattar att han drivs av en tes om att mycket är mediernas fel och vad jag förstår kommer han lyfta detta i sin bok, säger Emanuel Karlsten, som lagt ut mejlet från Lambertz på sin blogg.

I mejlet vill Lambertz att Karlsten ska förklara ett inlägg på Twitter han skrev i samband med debatten i Veckans brott.

– Det kändes lite obehagligt och märkligt att han hör av sig och avkräver svar för något som skrevs för så längesedan. Att han har suttit och letat upp enskilda tweets.

”Tappat greppet helt”

Dan Josefsson berättar för Aftonbladet att han fått flera mejl, samtliga skickade från Lambertz mejladress på Högsta domstolen.

– Det finns en obehaglig ton av maktmissbruk i mejlet. Ska en HD-domare verkligen hålla på så? frågar sig författaren.

Ett av mejlen till Josefsson avslutas med ett långt tillägg (se faktaruta nedan). Dan Josefsson har svårt att hålla sig för skratt när han läser upp delar av det i telefon.

– Han verkar ha tappat greppet helt, säger han.

Såväl Göteborgsposten som Aftonbladet har också fått mejl från Lambertz. Meddelandena är utformade som enkäter. Frågorna är mycket långa, med inskjutna bisatser, men till varje fråga finns endast två svarsalternativ - en ja-ruta och en nej-ruta.

Göran Lambertz bekräftar att han arbetar på en bok när Aftonbladet talar med honom. Han vill emellertid varken kommentera boken eller de mejl han skickat ut.

– Svarar ni på de frågor jag skickat till er så svarar jag på era frågor om min bok, säger han.

Han vill inte heller bemöta Dan Josefssons påstående om att han verkar ha tappat greppet

– Jag avstår från att kommentera det.