Brett stöd för rutavdrag

Två av tre väljare vill behålla avdraget för hushållsnära tjänster

Pigdebatten har mer eller mindre tystnat - åtminstone bland väljarna.

En klar majoritet av svenska folket behålla Rut-avdraget, enligt en ny Aftonbladet/Sverige tycker-mätning.

– Det är populärt, framförallt bland medelklassväljarna, säger statsvetaren Tommy Möller.

Avdraget för hushållsnära tjänster, det så kallade Rut-avdraget, infördes regeringen Reinfeldt 2007 efter mer än tio års intensiv debatt.

Sedan dess har det växt till en jättebransch som omsätter mångmiljardbelopp. 2012 var 8 850 personer heltidssysselsatta med hushållsnära tjänster.

I debatten jämförs dagens hushållsarbetare med forna tiders pigor. Kritikerna anser att avdraget inneburit ett steg tillbaka mot ett gammaldags klassamhälle där lågbetalda hembiträden städar åt överklassen.

Brett stöd

Men avdraget har brett stöd bland väljarna. 64 procent av svenska folket vill behålla avdraget, enligt en färsk Aftonbladet/Sverige tycker-mätning.

– Det där är ungefär i linje med vad jag sett i andra mätningar. Det är en populär reform. Det är därför socialdemokraterna inte vill avskaffa avdraget utan bara minska det, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap på Stockholms universitet.

Unga säger nej

Det finns naturligtvis skillnader mellan olika samhällsgrupper. Exempelvis är stödet märkbart lägre bland yngre personer, upp till 29 år, där bara 48 procent tycker att man ska behålla Rut-avdraget. Motsvarande siffra i åldersgruppen 50-75 är 69 procent.

Tydlig är skillnad mellan höger- och vänsterväljare. Bland de som sympatiserar med Moderaterna och Kristdemokraterna vill 94 procent behålla Rut.

Lägst är stödet bland de som sympatiserar med Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ: 16 respektive 24 procent.

– Det är ju så de olika partiernas ståndpunkter ser ut, så det är mindre förvånande, säger Tommy Möller.

Publisert: