Så skyddar du hunden mot köldskador

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Kylan biter tag – även i våra fyrfota vänner.

Risken finns att hundar drabbas av köldskador om man inte är uppmärksam på varningstecknen.

Veterinären tipsar om hur du är rädd om din bästa väns tassar och nos.

Vissa hundraser med stor och tjock päls är väl rustade för att klara kyla. Andra är faktiskt ganska dåliga på att klara sig när temperaturen ligger på minus.

Ofta drabbas exempelvis öron, tassar, svanstipp och nos värst. Men det finns tecken att vara uppmärksam på som hundägare.

– Ofta ser man att de kurar ihop sig lite grann, att de försöker göra sig mindre. Man ser att de lyfter på tassarna när de står still ute. Det är något man ska vara försiktig med när det är så här kallt, säger Sandra Göransson, chefsveterinär på djursjukhuset Anicura.

Likt människor är det bättre att djuren då rör på sig.

Är man inte försiktig kan det dock gå så långt att hunden får köldskador. Symtomen kan variera men hundens hud, som öron och svans, kan bli vit, hård och kall och eventuellt kan blåsor förekomma. I vissa partier kan huden få blåröda toner och i värsta fall bli svart. Då har vävnaden dött.

Men det finns tips att ta till, som i grunden handlar om sunt förnuft.

Sandra Göransson nämner att inte låta hunden stå bunden ute, se till att hunden rör på sig så mycket som möjligt för att hålla igång cirkulationen, skydda tassarna genom att använda vax eller salva, ge små hundar med kort och tunn päls ett täcke att bära.

– Vi människor känner också av att man kanske inte tar en tre timmar lång promenad om det är under tio minusgrader och blåser för det är inte så trivsamt för oss heller, säger Sandra Göransson.

Publicerad:

LÄS VIDARE