Mejla

Wolfgang Hansson

Din känsla är rätt - det går åt helvete med världen

NYHETER

"Du är varken ensam eller fel ute"

Går du omkring med en molande känsla av oro i magen och tänker att det är på väg att gå åt helvete med världen?

I så fall är du varken ensam eller helt fel ute.

Det är som om livet blivit en Bond-film där de påhittade ondskefulla skurkarna som hotar världens framtid verkar överträffas av verkliga personer vars brutalitet och maktlystnad inte ens en skönlitterär författare lyckats fantisera fram.

Förra året var ett sällsynt mörkt år där situationen vad gäller fred, frihet och demokrati förvärrades i nästan alla delar av världen. Den värsta på 25 år, skriver tankesmedjan Freedom House i en färsk rapport.

2015 har inletts på precis samma sätt med blodiga terrordåd i Paris och Köpenhamn, halshuggningar i Egypten, flyktingkatastrofer i Medelhavet och vad som ser ut som en havererad vapenvila i Ukraina.

Till och med för den som är relativt luttrad av att ständigt matas av vittnesmål om lidande och misär har eländet nått en ny nivå. En nivå som inger en känsla av hot och förebådande katastrof.

Ny terrorkarta

Extremismen ökar i form av både jihadism och högerextremism, dödliga fiender som enas i sitt judehat. Islamiska statens, IS, ofattbara grymhet i kombination med etableringen av ett kalifat, en stat styrd av sharialagar, har helt ritat om terrorkartan. Här är en grupp som inte bara vill mörda sina motståndare utan dessutom lägga under sig stora delar av den muslimska världen.

Drömmen om en islamsk stat och en livsuppgift att fylla verkar ha haft en oemotståndlig lockelse på tusentals muslimska ungdomar i Europa som inte känner att de hör hemma i väst. IS uppmaning till sina anhängare att sprida död och skräck gör att vi förmodligen tvingas vänja oss vid att terrorn en tid framöver blir en del av vardagen precis som den redan är i många muslimska länder.

IS framväxt har möjliggjorts av kriget i Syrien. Konflikten började som ett rop på frihet i den arabiska vårens kölvatten men har utvecklats till ett regionalt storkrig där lokala stormakter som Iran och Saudiarabien slåss via ombud.

Muslimhat

Ett krig som skapat den värsta flyktingströmmen sedan andra världskriget. Vilket i sin tur lett till ökad invandring av muslimer till Europa. I kombination med islamsk terror har det orsakat en backlash där invandrarfientlighet och muslimhat växer. Följden är att högerextrema och populistiska partier i Europa vuxit kraftigt.

En utveckling som sattes i rullning av finanskrisen. Lehman Brothers-kraschen 2008 och den påföljande skuldkrisen har knäckt många länders ekonomier. Bara i Europa går 25 miljoner människor arbetslösa. En kall siffra i statistiken men bakom den finns verkliga människor som tvingas sälja sina lägenheter och leta mat i soptunnor.

Motsättningarna ökar mellan rika och fattiga, mellan etniska grupper och mellan olika åsiktsriktningar.

Mitt i allt detta bestämmer sig Vladimir Putin för att rasera den europeiska världsordningen som rått sedan kalla krigets slut genom att i ett nafs annektera en del av ett annat land. Därmed har han bidragit till att föra Europa till ett läge där det otänkbara plötsligt framstår som möjligt, ett nytt storkrig i Europa.

En gnista hopp

I detta inferno orkar vi nästan inte ta till oss klimathotet trots att det blir allt tydligare i konturerna. Gör vi inget nu kan stora delar av världen bli obeboelig i framtiden.

Att denna blandning av akuta och långsiktiga hot skapar ångest är självklart. Då har jag inte ens nämnt det islamistiska kaoset i Libyen som riskerar att destabilisera hela Nordafrika, talibanernas troliga comeback i Afghanistan, det politiska beslutsfattandets sammanbrott i USA eller någon annan av alla kriser som annars hade upptagit vår uppmärksamhet.

Ljusglimtarna på världskartan är få. Men lyckligtvis finns de.

I Liberia fick barnen i veckan återvända till skolan. Det fruktade ebolaviruset verkar ha besegrats för den här gången. Kanske det kan tända ett hopp om att även verklighetens Bondfilm någon gång ska få ett lyckligt slut.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrordåden i Köpenhamn

IS/Daesh (Islamiska staten)

al-Qaida