Åkessons utspel – kritiserade islamism

Foto: STEFAN MATSSON

avSusanna Nygren

NYHETER

Jimmie Åkesson (SD), vill kasta ut svenskar som tränar med islamistiska grupper.

Om SD får mer inflytande lovar han att de ska bli av med sitt medborgarskap.

Utspelet kom under det årliga sommartalet i Sölvesborg och resulterade i kraftiga applåder.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll sitt femte sommartal i Sölvesborg och inledde med att markera valrörelsen start. Och manade till kamp. Det resulterade i långa applåder. Men det var inte första gången som publiken visade hemmasonen ett massivt stöd. Redan innan Åkesson klev upp på scenen applåderade publiken och sjöng ”alla vi som älskar Jimmie klappa nu”.

Åkesson började med att ge Stefan Lövén (S) stöd för hans Facebookinlägg där Löfven bland annat skrev att ”Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig.” Åkesson beklagade att inlägget fått kritik.

Kritiserade islamism

Kristendomen är en viktig del hos Sverigedemokraterna och islamism är det stora hotet, menar Åkesson. Den tesen löpte som en röd tråd genom hela talet.

– Var elfte minut dygnet runt mördas en kristen på grund av sin tro, säger Jimmie Åkesson.

Han fortsatte i sedan samma skarpa ton och påstod att islamism är det största globala hotet mot fred säkerhet, demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Islamismen är vår tids nazism och kommunism och det måste bemötas med samma avsky, menade Åkesson.

Om Sverigedemokraterna får inflytande garanterar Åkesson att islamistiska verksamheter kommer bli av med sitt skattefinansierade stöd. Det var däremot oklart vilka verksamheter som skulle drabbas. Den absolut största publikreaktionen kom med nästa utspel: Det ska bli olagligt att åka till andra länder och träna med islamistiska grupper. Och de som bryter mot förbudet ska bli av med sitt svenska medborgarskap. Efter det uttalandet exploderade folksamlingen i applåder och hejarop.

Vill höja straffet för inbrottsstölder

Den sista delen av talet ägnade Åkesson åt att positionera partiets nya inriktning – kriminalvårdspolitik. Han bad om en handuppräckning om vilka som hade haft inbrott nyligen. När ingen räckte upp handen ändrade han sig till att fråga om någon kände någon som hade haft inbrott. Åkesson berömde sedan regeringsförslaget att höja straffsatsen för inbrottsstöld.

– Tullen måste ges befogenheter att kontrollera stöldgods slumpmässigt. Inte sällan handlar det om hitresta ligor, säger Jimmie Åkesson och tillade att SD snart kommer med ett åtgärdspaket mot inbrott.

Avslutningsvis förklarade Åkesson att han inte är feminist.

– Jag är sverigedemokrat, socialkonservativ och nationalist. Därför tror jag på jämställdhet och trygghet för Sveriges kvinnor