Domstol häver Ugandas anti-gaylag

NYHETER

Homosexuella i Uganda är glada och lättade efter att landets konstitutionella domstol häver den kritiserade anti-gaylagen. Men homosexualitet är fortfarande straffbart.

Lagen är "ogiltig och annullerad" säger domstolsordföranden till domstolen, och att lagen bryter mot konstitutionen eftersom den antagits i parlamentet utan det nödvändiga antalet ledamöter var närvarande.

– Rättvisan har segrat, vi har vunnit, sade advokaten Nicholas Opiyo som varit en av aktivisterna som försökt få lagen hävd, enligt AFP.

Lättnad

Kelly Daniels Mukwano, som tidigare i år vräktes från sitt hus på grund av att han är homosexuell, säger till TT att han har svårt att sätta ord på känslorna.

– Jag är glad, väldigt glad, säger han och skrattar.

Han har pratat med flera vänner på telefon och säger att alla är omtumlade.

– Det var till och med en som grät i rätten, men det var glädjetårar. Vi vann, vi har verkligen vunnit!

Kontroversiell lag

Parlamentet godkände den så kallade anti-gaylagen i december förra året, och i februari 2014 undertecknades den av president Yoweri Museveni.

Lagen innebar att homosexualitet kunde straffas med upp till livstids fängelse, och att även den som på något sätt "underlättar" eller "marknadsför" homosexualitet kunde dömas till fängelse. Minst 25 ugandier flydde landet de första månaderna efter att lagen röstades igenom.

USA, Världsbanken och flera europeiska länder, däribland Sverige, drog in eller omstrukturerade bistånd och lån till Uganda på grund av lagen.

Allvarliga konsekvenser

Trots att lagen ogiltigförklarats så är homosexualitet fortfarande straffbart i Uganda enligt tidigare lagstiftning, men den nya lagen innefattade för första gången lesbiska och även så kallad marknadsföring av homosexualitet, skriver BBC.

Efter att den nya lagen antogs ökade snabbt antalet hatbrott i landet. Under de första fem månaderna som följde på att lagen godkändes i parlamentet registrerade organisationen Sexual Minorities Uganda (Smug) 162 fall av brott och trakasserier riktade mot hbtq-personer i landet. En av tre som anmälde brott utsattes för våld, och i hälften av fallen förlorade den utsatte hem, egendom eller inkomst.

Antalet anmälningar ses som toppen på ett isberg, men som jämförelse registrerades bara åtta liknande fall under hela 2013.

TT-AFP