Väderkaoset fortsätter – drabbar södra Sverige värst

NYHETER

Snökaoset släpper inte greppet om Sverige. Samma oväder väntas fortsätta med nästan samma styrka under torsdagen.

SMHI har utfärdat flera varningar om snöfall och Trafikverket uppmanar de som måste ge sig ut i trafiken att hålla sig till de stora vägarna.

– Gillar man yrande snö och blåsigt väder då är det södra Sverige som gäller, säger Ian Engblom, meteorolog vid Foreca.

Snö och blåst orsakade kaos i trafiken på onsdagen. Flera olyckor, med uppemot 20 till 30 fordon inblandade, inträffade på E4 under det kraftiga snöfallet och ett tjugotal personer tvingades uppsöka sjukhus. Även vägarna E6 och E65 var drabbade av flera olyckor och under en tid var Öresundsbron avstängd i båda riktningar.

Nu väntas torsdagen bjuda på nästan exakt samma väderlek.

SMHI har gått ut med flera klass 1-varningar för kraftigt snöfall över Skåne och östkusten.

– Varningarna vi har för nederbörd ligger kvar nu och det är inte tänkt några förändringar närmaste tiden. Det fortsätter dra in snö och bli drivbildning, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI. 

Foto: Lars Pehrson/ TT NYHETSBYRÅN
Trafikolycka vid Häggvik på onsdagen, med ett tjugotal bilar inblandade.

Mer problem söderut

På torsdagen väntas snöovädret bli kraftigast från Stockholmsområdet, ner längs med östkusten och i Skåne. Skillnaden från onsdagens iskyla är att det – kanske – blir 2 till 3 grader varmare.

I Norrland är det goda chanser för uppehåll. Norrut i landet samt i Dalarna och Värmland finns det till och med chans för sol.

Längre söderut väntas ännu mer snö.

– För södra Sveriges del blir det relativt likartat som i dag. Man kan säga att snöbyarna kommer att finnas kvar nånstans söder om Stockholm och söderut. Ju längre söderut, desto större risk för snö och problem, säger Ian Engblom, meteorolog vid Foreca.

Varmast blir det i Skåne, där kan temperaturerna landa på 2 till 3 minusgrader under dagen.

– Gillar man sol och riktigt gnistrande vinterväder är mellersta Norrland ett bra förslag, men gillar man yrande snö och blåsigt då är det södra Sverige som gäller, säger Ian Engblom.

Polisen har extra personal

Polisen i Stockholm har förstärkt med personal för att hantera trafiken i snöovädret.

– Vi har extrapersonal som jobbar med detta, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen. 

Uppgifterna innebär bland annat att vara tillgänglig för att hjälpa till om fordon blir stillastående i trafiken, men även att uppmana trafikanter att hålla nere hastigheten på vägarna.

– Det handlar mycket om att vara synliga och få folk att förstå att vid det här väglaget får man anpassa hastigheten, säger Towe Hägg.

Håll koll på vädret

Från Trafikverkets sida uppmanar man trafikanter att hålla sig uppdaterad om vädret och att välja stora vägar. Särskilt uppmärksam ska man vara om det prognosen är mycket snö och hårda vindar.

– Om det kommer mycket snö med starka vindar då blir det problem. Man få hålla koll på vädret där man befinner sig, säger Beisi Sundin, presskommunikatör Trafikverket.

Trafikanter längs med östkusten och i Skåne uppmanas att vara extra observanta. Trafikverket bedömer att det är stor risk för trafikproblem på mindre vägar i Skåne under torsdagen.

Även den som har en planerad tågresa bör följa väderutvecklingen och hur den påverkar trafiken.

– När det gäller tågtrafiken är det också viktigt att man kollar upp resan i förväg för att att se så det inte är förändringar med avgångstider, säger Beisi Sundin.

Skolskjuts ställs in

I Ystad, Tomelilla, Simrishamn och delar av Kristianstad kommun har skolskjutsar ställts in. Där uppmanas också föräldrar att hålla sina elever hemma från skolan, skriver SVT Skåne.

På Öland är all skolskjuts inställd för resten av veckan, uppger P4 Kalmar.

Så bildas en snökanon 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Trafik

SMHI

Foreca