PUSS min statsminister

NYHETER

Fredrik & Filippa satsar redan på seger i nästa val

Foto: POWERPAR Filippa Reinfeldt, 39, fanns vid sin makes sida när riksdagen valde honom till statsminister i går. "Hon har trott på mig när ingen annan har gjort det", säger Fredrik Reinfeldt. Paret siktar redan nu på att vinna valet 2010 och har inget emot att bjuda Aftonbladet på en pussbild. Det går hem bland väljarna...

Här kysser Filippa Reinfeldt för första gången sin statsminister.

I går kväll gick de på visning i Sagerska huset - som kan bli deras nya bostad.

- Det var fint, säger Fredrik Reinfeldt.

Foto: Flytt - eller inte? Filippa och Fredrik Reinfeldt besökte i går för första gången Sagerska huset.

I går klockan 14.08 valdes Fredrik Reinfeldt, 41, till Sveriges 32:a statsminister.

På riksdagsläktaren satt hans hustru Filippa, 39.

Klädd i svart kavaj och matchande trendriktig kjol lät hon blicken vandra mellan den nye talmannen Per Westerberg (m) och sin make sedan 14 år tillbaka.

Så fort det stod klart att Fredrik Reinfeldt vunnit omröstningen med siffrorna 175 mot 169 skyndade hon ner i kammaren för att gratulera.

- Jag är stolt, det var historiskt, säger hon.

"Inte så imponerad"

När Aftonbladet träffar paret Reinfeldt ett par timmar senare på moderaternas högkvarter i Gamla stan har de ännu inte hunnit prata med de tre barnen, Gustaf, 13, Erik, 11, och Ebba, 6.

- Erik undrade i morse om det var i dag jag skulle väljas. När jag svarade ja sa han bara "jahapp". Inte så särskilt imponerad och det är härligt, säger Fredrik Reinfeldt och skrattar.

För barnen kan pappas nya jobb innebära att de måste flytta. Från villakvarteren i Täby in till Sagerska huset i Stockholms city. I går kväll besökte de statsministerbostaden för första gången.

- Det var fint. Men det är bara början på en process för oss. Vi måste titta på våningen med barnen innan vi bestämmer om vi vill bo där, säger Fredrik Reinfeldt.

Det var nära att de krockade med Göran Persson i salongerna. Han skyndade in i Sagerska medan Reinfeldts gick husesyn, enligt egen uppgift för att "hämta grejer".

- Jag bor ju här, sa Persson.

Mötte inte varandra

Enligt Fredrik Reinfeldt lyckades dock de två statsministrarna - för fram till i dag klockan tolv har Sverige formellt sett två statsministrar - vara inne i huset samtidigt utan att träffa på varandra.

Fredrik Reinfeldts karriär har kantats av strider. Då har hans fru stått vid hans sida.

- Filippa har alltid varit ett starkt stöd för mig, säger han.

- Men jag har även lärt mig mycket av de svåra stunderna.

Vad har du lärt dig?

- Att livet inte är så spikrakt som man skulle vilja att det var. Det är kringelikrokigt. En del av de kringelikrokarna är jobbiga, men de är också utvecklande.

Bjuder på pussbild

Fredrik Reinfeldt har redan nu siktet inställt på att vinna valet 2010. Hans hustru verkar vara inne på samma linje. Därför bjuder de gärna på en pussbild i Aftonbladet. Att det går hem har de för länge sedan räknat ut.

- Vi har märkt det, säger de och pussas.

Fler artiklar

Elisabeth Marmorstein, Irene Beertema