Stor räddnings- insats vid brand

1 av 3 | Foto: Stora delar av fasaden kollapsade i samband med branden.
NYHETER

En kraftig brand utbröt på söndagsmorgonen i Ronna i Södertälje.

Branden tog sig väldigt fort, antagligen på grund av någon explosion.

- Innan teknikerna har utrett brandorsaken kan man bara spekulera i orsaken, säger vakthavande polisbefäl.

Vid femtiden på morgonen hörde boende i området en kraftig smäll. SOS Alarm fick ta emot mängder av samtal och brandmän från tre brandstationer, poliser och ambulanser skickades till den brandhärjade samlingslokalen Oasen i Ronna centrum.

Räddningstjänsten fick snabbt kontroll över den kraftiga branden men såg hur det spydde ut rök från ett ett meter brett öppet sjok i tegelväggen längs ena gaveln. På parkeringsplatsen invid byggnaden och på ett tak låg mängder av tegelstenar.

Bröt ut i kafeterian

Först efter stund kunde räddningstjänsten konstatera att en explosion sprängt loss teglet – oförbrända brandgaser hade inte kunnat sippra ut ur den slutna tvåvåningsbyggnaden där en eldsvåda brutit ut i en kafeteria.

– Om det är öppet blir brandförloppet ofta snabbt, men när det är stängt bildas mycket brandfarliga blandningar av syre och rökgaser, säger Roger Johansson, räddningsledare vid Södertörns brandförsvarsförbund till TT.

Vad som orsakade själva branden är dock oklart. Byggnaden angränsar inte till några andra lokaler.

inga människor skadade

Skadorna i Oasen, där det bedrivs kafé- och föreningsverksamhet, är enligt räddningstjänsten omfattande; kafeterian är delvis utbränd och har kraftiga sotskador, övriga utrymmen har fått stora vatten- och rökskador.- Inga människor skadades vid branden. Nu ska teknikerna utreda brandorsaken, säger vakthavande polisbefäl vid Södertörnspolisen till aftonbladet.se.

Karin Thurfjell, TT