Friad efter tolv år i fängelse

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu gifter han sig med den väntande fästmön

FRI - EFTER 12 ÅR Ronald Taylor fälldes för våldtäkt - nu har han släppts.
FRI - EFTER 12 ÅR Ronald Taylor fälldes för våldtäkt - nu har han släppts.

För tolv år sedan dömdes han för våldtäkt.

Nu har han blivit friad.

Ronald Taylor ser fram emot två saker: Att få äta räkor som han saknat i fängelset och äntligen få gifta sig med fästmön som väntat på honom hela den långa tiden.

Ronald Taylor dömdes till 60 års fängelse för våldtäkt 1995. Offret pekade ut honom, trots att hon själv erkände att hon bara såg en glimt av förövarens ansikte.

Och det fanns teknisk bevisning mot Ronald Taylor också. Bevisning som dock visade sig vara felaktig. Det rättstekniska laboratoriet i Houston hade nämligen gjort fel.

Efter tolv års fängelse släpptes Ronald Taylor äntligen fri i tisdags. När han släppts ut ur fängelset bar han på sina tillhörigheter som fick plats i en röd sportbag och en papperspåse.

– Det här har inte riktigt sjunkit in än. Jag är bara så lycklig över att få träffa min familj, säger han till nyhetsbyrån AP.

Fel i laboratoriet

Han är den tredje fången som släpps ut ur fängelset efter att laboratoriet i Houston har gjort fel.

I flera år har det rättstekniska laboratoriet i Houston kämpat för att korrigera de problem och felaktigheter som har uppstått.

I Taylors fall vittnade en rättsteknisk expert att inga kroppsvätskor fanns på offrets sängkläder. Men i somras gjordes nya tester, betalade av Innocence Projekt. Då visade det sig att det fanns sperma på lakanet. Sperma från en man som satt i fängelse, dömd för ett annat brott.

Räkor och fästmö

Under sin tid i fängelset har Ronald Taylor saknat sin favoritmat som är räkor. Och så flickvännen såklart, Jeanette Brown som har väntat på honom sedan mitten av 1990-talet.

Men först begav sig Ronald till stadshuset för att vädja till politikerna att göra något åt det faktum att oskyldiga människor döms till fängelsestraff.

– De här personerna har inga pengar, de har inga som kan hjälpa dem. Jag tycker att något måste göras åt den saken, säger han.

Taylors mamma Dorothy Henderson är överlycklig över att sonen har blivit friad.

– Vi har bara bett till Gud. Jag har hela tiden haft min tro och jag visste i mitt hjärta att han en dag skulle komma ut igen, säger Taylors mamma Dorothy Henderson.

Hon hyser ingen agg mot rättsväsendet, trots att hennes son som var oskyldig dömdes till ett mycket långt fängelsestraff.

Åklagare Chuck Rosenthal bad igår Taylor om ursäkt i rätten.

Publicerad: