Inga fattiglappar i nya arbetarpartiet

NYHETER

Reinfeldt och hans nya moderater har höga löner och miljonvillor

Ledningen för ”det nya arbetarpartiet” tjänar mer, bor dyrare och har mycket mer på banken än genomsnittssvensken.

Aftonbladet har kartlagt moderattoppen, nio män och lika många kvinnor.

Under parollen ”Vår tids arbetarparti” startar moderatstämman i Gävle i dag. Men Aftonbladets granskning visar att moderatpolitikerna lever långt ifrån sina nya väljare.

Tre av arton i den sittande partistyrelsen har en förmögenhet på över 1,5 miljoner kronor. Rikast är talman Per Westerberg med 135 miljoner på banken. Finansmannen Gustaf Douglas, som även han sitter i partistyrelsen, har ingen skattepliktig förmögenhet, men äger fastigheter taxerade till över 125 miljoner. Förra året hade han dessutom en kapitalvinst på 84,7 miljoner.

Tjänar tredubbelt mer

Partistyrelseledamöterna tjänar drygt tre gånger mer än medelsvensson, och deras hus har ett taxeringsvärde som är 47 procent högre än den genomsnittliga svenska villan. Dyraste villan har statsminister Fredrik Reinfeldt, vars hus i Täby är taxerat till 3,7 miljoner kronor. 14 av 18 i partistyrelsen tjänar mer än en halv miljon kronor om året.

Per Schlingmann, partisekreterare hos moderaterna, är inte förvånad.

– Jag tycker inte alls det är märkligt, det återspeglar att politiken har blivit en sektor med ganska goda ersättningar, säger han.

Redan nu arbetar moderaterna för att få politiker som är mer lika väljarna. Till nästa val har partiet satt upp en rad krav, som jämnare könsfördelning, fler med utomeuropeisk bakgrund och fler som jobbat i offentlig sektor.

– Det är första gången nånsin vi satt upp mål för våra kandidater. Vi behöver bli bättre på att spegla hela befolkningen, säger han.

Inte bara inkomsterna skiljer moderatledningen från väljarna. I partistyrelsen kommer hälften från Stockholmsområdet. Och där finns inga planer på förändringar.

Ingen har miljöbil

– Det handlar mer om att få spridning i levnadsförutsättningar, att både ha människor från den lilla orten och från storstäder. Det ställer krav på oss att vara väldigt receptiva på hur världen ser ut utanför Stockholm.

I partistyrelsen finns inte heller en enda miljöbil. Trots att moderaterna det senaste året jobbat hårt för att profilera sig i miljösammanhang.

– Många använder sin egen bil väldigt begränsat. Men jag tycker man ska föregå med gott exempel och jag förutsätter att de som byter bil allvarligt överväger att välja miljöbil.