Svenskar flyr bränderna

NYHETER

”De värsta bränderna på flera år”

Svenskar flyr nu från de kraftiga bränder som rasar i västra USA.

– Vi har fått order om att ta oss härifrån, säger 21-årige Martin Ahnlund som studerar till flyginstruktör i San Diego.

250 000 människor har evakuerats från de kraftiga bränder som rasar i Kalifornien och San Diego-trakten.

Flera svenskar finns bland dem som flyr. En av dem är Martin Ahnlund, 21, från Jakobsberg i Stockholm, som vid midnatt svensk tid befann sig i en ort vid San Diego.

– Guvernören har precis varit här och gett oss order om att vi ska ta oss härifrån. Bränderna är de värsta på flera år, säger han.

Evakueringscenter

Martin och hans vänner ska ta sig till några kollegor längre söderut. För de som inte har anhöriga att ta sig till har myndigheterna smällt upp stora evakueringscenter.

Röken drog in under natten och har legat över staden som tunga moln hela dagen. Lukten från bränderna har svidit i näsan och det var bara en tidsfråga innan Martin och hans vänner var tvungna att ge sig av.

– Vi hade förberett oss genom att tanka bilen och fylla upp lagret med vattenflaskor så att vi snabbt kunde ta oss härifrån, säger han.

Är ni rädda?

– Mer oroliga för vad som ska hända med vårt hus. Röken är giftig, så den är man lite rädd för.

Nästan alla som bor i det område Martin bor i är nu på väg därifrån. Det har varit långa köer till bensinstationerna och gatorna töms på folk, berättar Martin.

De som inte kan ta sig iväg själva får hjälp av myndigheterna.

Ingen vet inte hur länge de måste vara borta från sina hem. De hårda vindarna i området gör att bränderna sprider sig snabbt och brandmännen kämpar hårt med att få kontroll på lågorna.