Fransk press: Sarkozy ska skiljas

NYHETER

”Skilsmässan kommer att offentliggöras på onsdag”

Foto: Skilda vägar? Nicholas Sakozy och frun Cecilia vid ett av få tillfällen då de setts tillsammans i officiella sammanhang sedan i maj. Här på väg till en middag i samband med G8-mötet i juni.

Ryktena om att Frankrikes president Nicolas Sarkozy och hans fru Cecilia tänker gå skilda vägar fick på måndagen understöd av uppgiften att hustrun inte följer med på statsbesök till Marocko.

Foto: Heta ord ”Det känns som om jag inte har sett dig på evigheter. Jag saknar dig ... Men jag hoppas att jag skall lyckas träffa dig följande vecka eller helg. Miljoner pussar”, står det i brevet.

Den senaste veckan har det i fransk press vimlat av rykten om att Nicolas och Cecilia Sarkozy ska skiljas. Tidningen La Tribune skrev under den gångna helgen att skilsmässan kommer att offentliggöras av en domstol på onsdag och hänvisade till ”en vanligen välinformerad källa”.

Cecilia Sarkozy har bara stått vid sin makes sida vid tre officiella tillfällen sedan han blev president i maj i år, skriver Reuters. Det har skapat rykten om att Cecilia Sarkozy inte trivs i sin roll som landets första dam och att hon vill skiljas.

Befriade sjuksköterskor

Som kontrast till hennes tillbakadragna roll som presidenthustru fick hon i juli uppdraget av maken att resa till Libyen för att försöka få fem livstidsdömda bulgariska sjuksköterskor och en palestinsk läkare frigivna – vilket hon lyckades med.

På måndagen späddes skilsmässorykten på. Nästa vecka reser president Sarkozy på statsbesök till Marocko, och hustrun verkar stanna hemma.

– Så vitt jag vet ska presidentens fru inte resa med, sade presidentens talesman David Martinon.

”Inga kommentarer”

– Jag har inga kommenterar i frågan, svarade han på journalisternas frågor om en eventuell skilsmässa.

I slutet av september ertappades presidenten bärandes på ett hett kärleksbrev under armen. Skarpögda fotografer förstorade texten som föreföll vara skriven av en älskarinna. Men en väninna till presidentfrun, Cecilia, kom till undsättning och sa att det var hon som skrivit brevet – till presidentfrun.

Paret har haft ett turbulent äktenskap. De levde separerade under flera månader 2005, då Cecilia Sarkozy flyttade till en annan man i New York.