Klimat & miljö

”GÖR NÅGOT – NU!”

NYHETER

Tv-meteorologerna manar till snabbhet

FÖRST ATT SKRIVA PÅ Meteorologerna Pär Holmgren och Anders Nylund är först att skriva på för Aftonbladets upprop mot klimathotet. Nu kan du också göra en insats.
FÖRST ATT SKRIVA PÅ Meteorologerna Pär Holmgren och Anders Nylund är först att skriva på för Aftonbladets upprop mot klimathotet. Nu kan du också göra en insats.

Klimatförändringarna hotar våra liv.

Men vi kan begränsa skadorna.

- Det är väldigt väldigt bråttom, säger Pär Holmgren, meteorolog på SVT.

Tillsammans med sina kollegor är han den första att skriva på Aftonbladets uppmaning att göra något nu.

klicka på bilden för att få fram en stor version

Isarna smälter, städer läggs under vatten och människor flyr för sina liv - på grund av miljön.

Rapport efter rapport målar upp en skrämmande framtid. De skyldiga är vi själva och det är bara vi som kan hejda utvecklingen.

Påverka andra

Därför uppmanar nu Aftonbladet sina läsare att göra något för miljön. Byt till lågenergilampor hemma, lämna bilen i garaget eller ta tåget i stället för flyget på nästa inrikesresa.

-Varje enskild insats är knappt märkbar, men varje steg man tar blir ett sätt att påverka andra att också dra sitt strå till stacken, säger Anders Nylund, meteorolog på TV4.

Han och hans fru har själva minskat sin bensinförbrukning med det dubbla genom att flytta närmare sina jobb.

– Under det första året har vi kört upp tre ton mindre bränsle.

Inte Reinfeldts fel

2002 släppte varje invånare i Sverige ut i genomsnitt 5,62 ton koldioxid. Att köra mindre bil eller byta ut bensinen till ett miljövänligt bränsle skulle göra mycket för att få ner den siffran.

Men även hur vi bor spelar en stor roll för utsläppen av växthusgaser i atmosfären. Enligt Energimyndigheten står lokaler och bostäder för en tredjedel av vår energianvändning. Det varje enskilt hushåll gör spelar alltså en stor roll. Sänker man till exempel inomhustemperaturen med en grad sjunker årsenergiförbrukningen med fem procent.

– Det gäller att få gemene man att se hur det hänger ihop. Det är inte Bushs eller Reinfeldts eller Perssons fel att det här händer nu. Det handlar om att det är för många människor på den här planeten som lever som vi lever, säger Pär Holmgren.

Alla måste hjälpa till. För varje läsare som drar sitt strå till stacken kommer Aftonbladet att kräva en motprestation från svenska företagare och politiker.

-Nog fasen klarar vi av det. Om alla politiker tvärs över alla linjer enas skulle vi kunna bli av med alla bensin- och dieselbilar inom 5-10 år, säger Pär Holmgren.

Har byggt om bilen

Vad gör du själv för att hindra den globala upphettningen?

-Jag har el som är märkt med bra miljöval. Jag är delägare i ett vindkraftskooperativ. Jag har byggt om bilen så den går på etanol i stället för bensin. När jag handlar tittar jag mycket på ursprungsmärkningen och jag äter väldigt mycket vegetarisk mat.

Du säger att du ibland får en klump i magen av oro för obalansen i vädret. Vad skulle få den klumpen att bli mindre?

-Om vår nya finansminister höjde bensinskatten inte med nio öre utan med nio kronor.

Läs mer

Johanna Melén

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Klimat & miljö

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Klimathotet