Kallt krig i tv

NYHETER

Satellitkanalerna det hetaste vapnet i propagandakampen

1 av 2 | Foto: BUSH MOT BIN LADIN Snart sänder både den arabiska satellitkanalen al-Jazira och CNN på engelska. Men de ger helt olika världsbilder. CNN sprider USA:s budskap över världen. Al-Jazira ger arabvärldens vinkling.

Alla ska ha en.

Nyhetskanaler via satellit är ett måste i nya propagandakriget.

Efterföljaren till kalla krigets kortvågssändningar.

Vid årsskiftet startar den arabiska tv-kanalen al-Jazira officiellt sina sändningar på engelska. Dygnet runt ska kanalen som ägs av staten Qatar utmana CNN, BBC World och de andra västerländska nyhetskanalerna.

Satsningen är imponerande både i pengar och personal. Provsändningar är redan i gång. En rad brittiska och amerikanska reportrar har värvats.

Främsta syftet är inte att tjäna en massa reklampengar utan att ge en annan vinkling på nyheterna än den västerländska. När CNN visar amerikanska soldater visar al-Jazira döda irakier.

Al-Jazira är bara ett exempel på kampen i etern mellan islam och väst, mellan väst och öst, mellan nord och syd.

En ny afrikansk nyhetskanal som ska sätta kontinenten på världskartan startar vid årsskiftet med säte i Kenya.

Har testsänt i ett år

Ryssland drar i gång en nyhetskanal på engelska med 240 miljoner kronor i statligt stöd. Den ska kontra den ofta kritiska bild som ges av Ryssland i västerländska medier. Testsändningar pågår sedan ett år.

Och Kina har redan CCTV.

-De sänder mycket vanliga internationella nyheter, säger medieforskaren Kristina Riegert på Försvarshögskolan. Men så fort det handlar om Kina ändras tonläget markant. Då är det "våra underbara ledare".

Snart finns inte ett land med självaktning som inte har en satellitkanal.

Förr fördes eterns propagandakrig på kortvåg. Voice of America, BBC, Radio Moskva, Radio Peking. Alla la avsevärda summor på radiosändningar på ett stort antal språk. I dag tystnar de en efter en.

Emiren betalar miljoer

En epok tar slut, en ny expanderar.

Dagens satellitkanaler är ofta privatfinansierade men tjänstgör ändå som språkrör för den egna livsstilen och kulturen.

CNN hade en enorm betydelse för att sprida den amerikanska versionen av Kuwaitkriget i början av 90-talet. USA är inte lika förtjust i nykomlingarna. Al Jaziras kontor har bombats på flera platser och stängts på andra efter amerikanska påtryckningar.

Få av kanalerna är några kassakor. De flesta blöder friskt. Al Jazira subventioneras årligen med mångmiljonbelopp av emiren av Qatar.

Välpaketerad propaganda får kosta.

Kanalerna som vill påverka världen

Wolfgang Hansson