Sexsymbolen Vladimir Putin

NYHETER

Barbröstade bilder på den ryske presidenten har satt fart på spekulationerna

Foto: President Vladimir Putin svingar kastspöet under en fisketur i Sibirien.

President Vladimir Putin som sexsymbol och med nyvunnen status i den ryska gayvärlden.

De avklädda bilderna från fisketuren med furst Albert av Monaco har väckt stor uppmärksamhet i rysk och utländsk press och lett till oanade spekulationer.

Foto: Bilderna har väckt stor uppmärksamhet både i Ryssland och utomlands.

Det var machomannen Putin, 54, som svingade kastspöet i Jenisejs strömma vatten i södra Sibirien för ett par veckor sedan. Iklädd endast ett par kakifärgade byxor, militärkängor och cowboyinspirerad hatt avslöjade presidenten sin vältränade, muskulösa överkropp. De mörka solglasögonen och ett glimmande silverkors på bröstet förstärkte intrycket av en man som ville signalera ett budskap. Frågan är bara: vilket?

Den ryske presidenten har tidigare visat musklerna rent symboliskt när han utmanat USA:s planer på ett missilförsvar i Europa, när han skruvat åt gaskranarna till trilskande grannländer och när han utnämnt sig själv till världens enda sanna demokrat.

Stark man och ledare

Sedan han nu bokstavligen visat musklerna inför fotograferna under fisketuren med fursten av Monaco har spekulationerna i pressen, på bloggar och i olika debattforum varit många.

Brittiska The Guardian tolkar bildarna som bara ett i raden av Putins försök att visa upp sig som en stark man och ledare med orubblig karaktär.

En liknande tolkning gör Carolina Vendil Pallin, Rysslandsexpert på Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

– Mitt intryck är att man vill visa upp en man i sina bästa år som gör ungefär det som andra ryska män gör när de kopplar av med en fisketur, säger hon till aftonbladet.se.

– Man kanske kan jämföra med när amerikanska presidentkandidater ger sig ut på joggingturer med journalister och en av huvudnyheterna är att de vältränade säkerhetsvakterna hade svårt att hänga med.

Behöver god publicitet

Men bilderna på den barbröstade Putin har också väckt spekulationer om presidenten försöker flörta med den ryska gayrörelsen. En journalist på brittiska Independent menar att de halvnakna fiskebilderna mycket väl skulle platsa i gaymagasinet ”Attitude”. Och på en del diskussionsforum kan man inte låta bli att nämna rykten om att fiskesällskapet furst Albert skulle vara homosexuell.

Den ryska sajten Gayrussia.ru konstaterar att presidenten kan behöva lite god publicitet bland landets homosexuella. Putin har visserligen sagt att människor ska få ha vilken läggning de vill men har samtidigt antytt att homosexualitet skulle kunna utgöra ett problem för befolkningsfrågan.

Det mesta tyder ändå på att bilderna främst är ett sätt för Putin att bättre på sin image som en sund, stark och pålitlig ledare. Tidningen Komsomolskaja pravda publicerade i förra veckan en lång artikel med instruktioner om vilka övningar landets andra ledande män bör göra för att få en lika vacker överkropp som den presidenten så stolt kan visa upp.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland