”De kastade ruttna ägg på oss”

NYHETER

Läsarnas egna berättelser om nollningen

Tjejer som tvingas hångla med varandra, grädde som ska slickas av nederkroppen, fylla och suströmmingsattacker är några av inslagen i nollningen som aftonbladet.se:s läsare kan berätta om.

Men andra kan också vittna om hur de träffat nya vänner, kommit in i gemenskapen och känt sig välkomnade vid nollning.

Här är några av läsarnas berättelser om nollningen.

”Kanonbra nollning”

Blev nollad förra året vid högskolan i gävle. Bästa nollningen jag varit med om. Många lekar och tävlingar och jag lärde känna många studenter då jag var ny på orten. Vi fick också leka "klädstrecket" men inget tvång att klä av sig eller för den delen strippa. Våra faddrar hejade och stöttade oss. Alla tog av sig så mycket som man kände för och det blev inga sura miner. Tror dock att det skiljer sig en hel del mellan gymnasiets nollning respektive högskolans. Måste tacka gelflepedagogerna för en kanonbra nollning 2006. Har även tittat på årets nollning och den verkar lika bra som förra årets!

"Maria"

Tvingades slicka grädde av kroppen

Jag gick på IT-gymnasiet och började där år 2000. Klädstafetten fanns redan då och var lika kränkande då. Man smetade in eleverna med grädde. På tjejerna riktade man sig in på brösten och på killarna de nedre regionerna. Tjejerna fick sedan slicka av grädden på killarna och tvärtom.

Man eggade även de nykomna eleverna och hällde öl och mjöl på dom.

Många tyckte det var en rolig grej men i efterhand ser man hur nedvärderande det verkligen var.

"Jenny"

”Tog av sig behån”

Vi hade nollning förra året då vi kom till gymmnasiet, då var det två tjejer som t.o.m. tog av sig behån för att vinna. Nu ska vi snart göra samma sak på ettorna, fast det är frivilligt.

"Alex"

”Mer än kränkt”

Jag har blivit utsatt av nollning, min flickvän tvingades att visa upp sig i bara behån. Jag är mer än kränkt.

"Kalle"

”Grupptrycket är skamligt”

Förra veckan var min första på Kungliga Tekniska Högskolans campus i Kista.

Aldrig förr har jag känt mig så välkomnad, våra faddrar var varit oerhört tillmötesgående, hjälpt till och svarat på frågor. De "uppdrag" och aktiviteter vi har genomfört har varit av enkel, men mycket uppskattad karaktär. Det är skamligt att man ska behöva utsättas för grupptryck och göra sådant man inte själv vill vara med på. Det "värsta" vi har fått göra, är att sjunga sånger. Och det har såklart varit alldeles frivilligt.

"Hanna"

Tjejerna fick pluspoäng om de hånglade

Vid vår nollning tog vi av oss en stor del av kläderna och när de lagts ut fick vi elever, halvnakna, lägga oss på en rad. "Nollarna" hällde vin i våra ansikten, det var meningen att vi skulle försöka dricka det men mycket fick vi i näsan och ögonen och gjorde väldigt ont. Medan detta hände samlades våra utlagda kläder ihop i säckar som gömdes. Vi fick inte tillbaka dem förrän i slutet av kvällen, och vissa hittade inte ens sina grejer.

En tävling gick ut på att klassen låg på rad, och den som låg sist skulle ta sig hela vägen till andra änden och lägga sig. När alla gått från sist till först hade man vunnit. Man fick inte gå, utan var tvungen att krypa. Gruset rev upp knäna på alla som inte hade byxor på sig.

Vi fick äta stora bitar smör, kläcka ägg i våra munnar och sedan från mun till mun transportera dem till slutet av raden. Vi fick sedan, fortfarande halvnakna, gå ut på stan och samla kondomer, samla använda underkläder av folk och få poäng genom att göra andra idiotiska saker som att försöka komma in på McDonalds för att stjäla brickor.

Tjejer fick pluspoäng för att hångla med varandra, de sötaste kunde vinna pluspoäng till klassen genom att hångla med någon av "nollarna" också.

Jag deltog och tyckte just då inte att någonting var särskilt farligt… Nu några år senare vet jag att det var en ganska grym nollning, och jag önskar att jag hade varit mindre förblindad av grupptrycket, fyllan och stämningen. Just då hade det varit pinsamt att inte delta, men nu känner jag motsatsen.

"Robert"

Nollning blev polisärende

Själv ställde jag upp på att dricka ur mitt hemska (hemgjorda) vin och spela vinbrännboll. Jag blev stupfull, eftersom inte ledarna (äldre elever) sade åt mig att ta det lugnt. Det borde vara deras ansvar - de är äldre och nyktrare. Med stupfull menar jag att jag gjorde bort mig rejält och det blev t.o.m. polissak av det hela.

Tack för det, den första veckan på universitetet. Men, jag höll mig kvar på linjen och en del blev faktiskt imponerade att jag orkade/klarade av att fullfölja det hela. Efter det så tog det förvisso tid, men jag lärde "känna om" många.

Nej, nollning är såväl lek som förnedring. Lära sig sitta fint och hoppa på kommando. De unga "nya" ska lära sig - och får själva tillfälle att vara elaka mot yngre, när de själva är en bit eller i slutet av sina studier.

Inslaget av alkohol bör ske med urskiljning - för även där finns ett grupptryck och i samband med okända miljöer och främmande människor så finns alla möjligheter för nollningen att gå helt fel.

"Andreas"

Byggde flottar och gick på puben

Jag läser på Halmstad Högskola och jag har både själv blivit nollad och har nollat och har aldrig haft så kul som under denna tid. Som nolla så fick vi leka en massa lekar, bygga flotte, byta till oss saker, gå på nollepub och bara allmänt lära känna varandra, tvåorna la ner mycket tid på detta och det resulterade i en toppen-nollning. Förra sommaren var jag tvåa och sprang runt i overall och gjorde allt för att nollorna skulle känna sig välkomna och det gjorde dem. Jag har aldrig hört om att någon på HH ska ha blivit förnedrad och jag rekommenderar folk att nolla sig, man lär känna klassen på ett bra sätt och den vänskapen bara fortsätter genom hela skollivet.

"Sara"

"Vi svetsades ihop"

Då jag började studera på Lunds Tekniska Högskola tvingades vi inte göra något förnedrande alls. Det fanns dumma moment, men de ledde till att faddergruppen man hamnat i svetsades ihop mycket mer. Dessutom var det aldrig något problem att tacka nej, något som faddrar och fös (de som ledde nollningen) noga poängterade. Nollningen på LTH gjorde det väsentligt lättare att lära känna folk på sin nya utbildning och jag kände mig aldrig förnedrad.

"Anders"

Fick äta gurka mellan killens ben

På vår skola har vi varje år nollning för våra förstaårselever. Vi får tävla, klass emot klass, i olika grenar vilka treorna i skolan planerat. Vi blev bland annat nerkladdade med fyra månader gamla ägg. De smulade ner oss med mjöl, gammal surströmming & gammal mat från matbespisningen. Detta var "välkomstmomentet".

Därefter fick vi delta i grenar som:

"Louise"