Facebook har blivit fakebook

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya lagar krävs för att stoppa nätbedragarna

1 av 2 | Foto: Foto: stefan jerrevång
UTSATT Även socialdemokraternas ledare Mona Sahlin har fått en falsk sida på Facebook.

Facebook blev Fakebook.

Mona Sahlin, prinsessan Madeleine, Fredrik Reinfeldt och Göran Persson. Alla är de offer för nätbedragarna på världens största nätverkssajt.

I går kunde Aftonbladet berätta att kungen fått sin identitet stulen på den populära nätsajten och nu avslöjas allt fler falska Facebook-identiteter.

”Inte Monas sida”

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin är en av de drabbade. Den falska sidan i hennes namn är prydligt utformad och stängd för utomstående.

- Det är inte Monas sida. I övrigt vill vi inte ge några kommentarer nu, säger hennes presssekreterare Cecilia Eklund.

Mona Sahlin är inte ensam, stora delar av den svenska kändiseliten har drabbats av falska sidor. Prinsessan Madeleine till exempel har flera, även statsministern Fredrik Reinfeldt och förre statsministern Göran Persson.

- Vi har noterat att det finns en profil i Fredrik Reinfeldts namn och att det inte är Fredrik som lagt ut den. Vi har kontaktat Facebook och upplyst dem om detta, säger statsministerns presssekreterare Edvard Unsgaard.

Facebook har 31 miljoner aktiva användare.

Bolaget har värderats till flera miljarder dollar och får hundratusen nya användare per dag.

Identiteter stjäls

Men nu kommer allt fler varningar för succésajten. Från jordens alla hörn larmas det om en våg av identitetsstölder. De flesta är harmlösa och enkla att genomskåda. Andra är riktade smutskastningskampanjer eller försök att komma över ekonomisk information.

Experten på it-säkerhet Joakim von Braun tror att det behövs nya lagar för att få stopp på bedragarna.

Inte olagligt

- I dag är det inte olagligt att utge sig för att vara någon annan. Det blir det bara om du gör något brottsligt i någon annans namn.

Han är kritisk till hur bolag som Facebook sköter sig.

- De måste skaffa sig bättre möjligheter att dels spärra och dels kontrollera vem det är som registrerar sig, säger han.

Aftonbladet har sökt representanter för Facebook men inte fått något svar.

Publicerad: