Svenskar i dödskrasch

NYHETER

Sex döda vid frontalkrock med lastbil i Uganda

Foto: VÅLDSAM KRASCH Efter frontalkrocken, då två svenskor skadades, tvingades polisen spärra av olycksplatsen för att hindra plundrare från att stjäla från de döda och skadade.

Två svenskor skadades i en busskrasch som krävde sex människors liv i Uganda.

Olyckan inträffade efter ett jättemöte med Jehovas vittnen.

– Min bror och hans fru är chockade men glada över att vara vid liv, säger Lars Kassholm.

De två svenskorna, Ann-Catrin Kassholm och Malin Stringer, är missionärer för den kristna församlingen Jehovas vittnen i Tanzania.

De skadades när den buss de färdades med frontalkolliderade med en mötande lastbil på väg från ett jättemöte med andra församlingsmedlemmar i grannlandet Ugandas huvudstad Kampala.

5?000 på möte

– Vi har byggt ett nytt avdelningskontor i Uganda och under överlämnandet av det deltog över fem tusen personer, säger Bengt Hansson, ordförande för Jehovas vittnen i Sverige.

Malin Stringer och hennes man Rick Stringer, som är kanadensisk medborgare, reste med bussen tillsammans med Ann-Catrin Kassholm och hennes make Mats Kassholm.

– De mötte en lastbil som under en omkörning kom över på deras sida av vägen. Busschauffören hade inte en chans att undvika frontalkollisionen, säger Mats Kassholms bror Lars Kassholm som arbetar för Jehovas vittnen i Sverige.

Satt längst bak

I bussen fanns totalt 25 passagerare. Ann-Catrin och Mats Kassholm satt längst bak tillsammans med Malin och Rick Stringer.

– Det räddade antagligen deras liv. Alla som dog satt långt fram i bussen, säger Lars Kassholm.

Ann-Catrin Kassholm uppges ha brutit ena benet på två ställen. Malin Stringer har en fraktur på handleden. Rick Stringer och Mats Kassholm klarade sig undan med lindriga skador.

– Jag talade tidigare med min bror. De är chockade över att ha förlorat sex medarbetare men glada att själva vara vid liv, säger Lars Kassholm.

Enligt Bengt Hansson hade den man som körde lastbilen inget körkort. Efter kraschen tvingades ugandisk polis spärra av olycksplatsen för att hindra plundrare från att stjäla från de döda och skadade.

Chauffören dog

– Fem av de omkomna är Jehovas vittnen från Kenya, USA och Tyskland. Även bussens kenyanske chaufför omkom, säger Bengt Hansson.

Olle Castelius