Hon ljög om våldtäkterna

avZendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

De falska anklagelserna skadar de kvinnor som faktiskt blivit våldtagna

Foto: Mats Strand
Behövde uppmärksamhet - därför anmälde Linda Anders för våldtäkt.

De falska anklagelserna skadar de kvinnor som faktiskt blivit våldtagna

Flera fall av falska våldtäktsanklagelser har uppmärksammats i höst.

Nu ska åklagare specialgranska målen.

– Vi vill vi se vad som hänt i de här fallen. Vi vet att det finns kvinnor som ljuger om våldtäkt. Det är viktigt att hitta en bra arbetsmetodik mot problemet, säger Lisbeth Johansson, överåklagare på utvecklingscentrum i Göteborg.

Fallen är få men viktiga ur rättssäkerhetssynpunkt. Att några få kvinnor ljuger drabbar alla som verkligen utsätts för våldtäkt, ett brott som väntas öka med tio procent i år.

– Vi har ju jobbat i flera år med att få fler att anmäla våldtäkter. Falska anklagelser kan göra att våldtagna kvinnor slutar att anmäla för att de riskerar att bli ifrågasatta, säger hon.

Försökte få skadestånd

Under jakten på ”cykelmannen” i Västerås i oktober erkände en 21-årig kvinna att hon ljugit om våldtäkt för att få ut skadestånd. Åklagaren i Västerås överväger att väcka åtal för falskt larm.

Brottsoffermyndighetens ersättning för sexualbrott har ökat kraftigt under 2000-talet. Förra året betalades över 18 miljoner kronor ut i ersättning för sexualbrott. Antalet våldtäktsförsök som ersätts har mer än fördubblats på fem år. Ett försök ger 45 000 kronor, en våldtäkt 90 000 kronor och en grov våldtäkt 150 000 kronor. Pengar kan betalas ut även om saken inte avgjorts i domstol på grund av okänd gärningsman.

Granskar alla fall

– Vissa får avslag för att brott inte kan styrkas, men det behöver inte handla om att kvinnorna ljuger utan att domstolen inte kunnat fälla gärningsmannen, säger Per Rubing, brottsskadechef.

Även försäkringsbolag ersätter våldtäktsoffer. Trygg-Hansa har särskilda utredare som granskar våldtäkterna och har stoppat flera bedrägeriförsök.

– Vi gör rekonstruktioner på plats för att se att händelsen verkligen ägt rum. Men vi friar hellre än fäller eftersom det handlar om en så grov kränkning, säger Claes Caroli, specialutredare på Trygg-Hansa

Flera falska våldtäkter i år

Publicerad: