Din identitet kan stjälas på Facebook

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Brittiska Dawn blev av med 80 000 kronor

Din identitet kan enkelt stjälas på mötesplatser som Facebook och Myspace.

Det hände Dawn Telfer i Storbritannien.

Hon blev av med över 80 000 kronor.

– De lyckades kontakta min bank och skapa två checkkrediter i mitt namn, säger hon till Sky News.

Foto: ARI LUOSTARINEN

Uppgifterna om dig själv behöver inte vara särskilt utförliga. Ditt namn, din e-post, ditt födelsedata kan vara tillräckligt för att skickliga bedragare ska kunna ta reda på ännu mer för att i slutändan helt utge sig för att vara du.

Enligt Sky News kan så många som var tredje användare av de sociala nätverken Facebook och Myspace ha så mycket information om sig själva att det räcker för att bli bestulen på sin identitet.

Brittiska Dawn Telfer saknade vänner och kollegor under sin mammaledighet. Myspace blev hennes sociala räddning. Men det blev en dyr erfarenhet.

Frös bankkontot

Med hjälp av uppgifter om hennes fullständiga namn, adress, telefonnummer och födelsedata kunde bedragarna ta ut drygt 80 000 svenska kronor från hennes konto.

– Banken sa att de bara kunde betala tillbaka pengarna om jag bevisade att uttaget skett genom bedrägeri. Under månaden som utredningen pågick frös de mitt bankkonto, säger Dawn till Sky News.

Nu varnas Facebook- och Myspaceanvändare av säkerhetsexperter.

– Du ska bara lämna ut sådan information på de här sajterna som du gladeligen skulle ge till en vilt främmande människa på en busshållplats, säger Tony Neater från organisationen Get safe online till Sky News.

Tillräcklig information

– Identitetstjuven behöver inte hitta all nödvändig information på mötesplatsen. Men informationen där kan vara tillräcklig för att via andra sajter få fram mer uppgifter om en persons identitet, säger Tom Ilube från organisationen Garlick som arbetar med identitetsskydd på internet.

Mammalediga Dawn Telfer fick till slut tillbaka sina 80 000 kronor. Men det kostade på.

– Efter all stress blev jag inlagd på sjukhus med högt blodtryck och fick föda mitt barn sex veckor för tidigt eftersom läkarna var oroliga för både mitt och barnets hälsa.

Om svenska användare av till exempel Facebook har drabbats är inte känt. Men Anders Ahlqvist vid rikskriminalens IT-brottssektion utesluter det inte. Han manar till försiktighet.

– Man ska inte skylta med information om sig själv.

Publicerad: