"Kritik mot Veckorevyn handlar om fördomar"

Av: Richard Shelley

Publicerad:
Uppdaterad:

Ville ge en annan vinkel på frågan och anmäldes för det

Veckorevyn har anmälts till JK och PO för sitt reportage om en lycklig prostituerad.

Men anmälan mot magasinet har väckt anstöt bland svenska bloggare som menar att yttrandefriheten har kommit i kläm.

Reportaget ”Jag säljer sex - och jag gillar det faktiskt” i Veckorevyns senaste nummer 24 (15/11) handlar om Veronica, en 25-årig tjej som extraknäcker som prostituerad. Reportaget har förargat Kerstin Blomberg, distriktsordförande för Rädda Barnen på Gotland, som har anmält magasinet till Justitiekanslern och Pressombudsmannen.

– Veckorevyn måste ta ansvar för sina unga läsare. Jag tycker att den här artikeln var droppen som fick bägaren att rinna över, säger hon till DN.

Veckorevyn har även tappat annonser på grund av reportaget.

Debatten har spridit sig på landets tidningar, diskussionsforum och bloggar på internet. De flesta bloggarna tycker att anmälan mot Veckorevyn är onödig och att yttrandefriheten har kommit i kläm.

En otrevlig vändning

”När man som Kerstin Blomberg från Rädda Barnen gör en anmälan, i det här fallet till JK, så tar detta en tämligen otrevlig vändning”, skriver Daniel Ekman.

”I vilka andra ämnen är det nolltolerans på mångfald i skildringar och vinklar?” frågar Sanna Rayman i sin blogg.

Det handlar om fördomar

”Kritiken mot Veckorevyns reportage var inte oväntat. Det hela handlar om intolerans. Veckorevyn ville ge en annan vinkel på frågan. En vinkel som man aldrig ser i medierna", skriver Hans Egnell i sin blogg.

På Aftonbladet Debatt (23/11) skriver Hannah Arnhög, reporter på Veckorevyn att kritiken som framförs mot tjejtidningar handlar först och främst om fördomar.

”Skulle moralpredikanterna lägga möda på att ögna igenom texterna i stället för att förblindas av ilskan över dess existens, skulle de snart upptäcka att det vi försöker förmedla är styrka att ta egna informerade val vad gäller den egna sexualiteten.” skriver hon.

Fler inlägg om ämnet hittar du på Bloggportalen.

Publicerad: