De tjänade mest 2006

NYHETER

Kolla vilka som har högst inkomst där du bor – vi har de nya listorna

Över 77 miljoner.

Det är en årslön för en av Sveriges bäst betalda, direktören Gustaf Douglas, 61.

Och han är inte ensam om att ha tjänat mångmiljonbelopp under förra året.

Här är de svenskar som tjänade mest.

Foto: framgångsrik Tre Kronors förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson tjänade nästan 1,4 miljoner under 2006, mycket tack vare bonusar efter triumfen i VM.

I dag listar Aftonbladet de i Sverige med absolut fetast lönecheckar under 2006.

På listan finns företagschefer, programledare, landshövdingar, politiker och musiker, och många av dem tjänade miljontals kronor under förra året. En av dem är Bengt-Åke Gustafsson, 49, förbundskapten i Tre Kronor.

”Mycket bonusar”

Förra året tjänade han nära 1,4 miljoner kronor – motsvarande 116 329 kronor i månaden.

– Det är mycket bonusar i det, på grund av att det gick så bra för laget förra året. Annars tror jag inte att jag tjänar särskilt mycket mer än mina tränarkollegor. Men jag klagar inte, säger förbundskaptenen.

SJ:s före detta generaldirektör Stig Larsson, 76, är en av Sveriges bäst betalda pensionärer. Under 2006 redovisade han en inkomst på över 1,5 miljoner.

– En stor del av min inkomst är ju ITP-pension. Sedan är det styrelsearvode och vanlig tjänstemannapension. Det är ju en ganska låg inkomst om man jämför med många andra, det finns ju de som tjänar flera gånger så mycket. Får man ha en åsikt kan man ju tycka att en del löner i företagsledningarna har gått till överdrift. Jag tycker att jag har tjänat in det här, säger Larsson.

”Förmodligen för hög lön”

Före detta skivbolagsdirektören Bert Karlsson, 61, hade under förra året en inkomst motsvarande över 310 000 kronor per månad.

– Min lön är förmodligen alldeles för hög (skratt). Jag brukar inte ta ut så här mycket ur mitt företag annars, och det kommer nog inte hända igen, tror jag. Jag brukar ge det mesta av pengarna till mina barn. Det här är ju en hög lön, men jag tycker jag är värd den, säger han.