Sexhärvan – ett ”familjeförtag”

Publicerad:
Uppdaterad:

16 personer åtalades för grovt koppleri

Sexton personer åtalades på onsdagen misstänkta för grovt koppleri, människohandel och brott mot sexköpslagen. Familjen är hemmahörande i skånska Teckomatorp.

– De har bedrivit vad man skulle kunna beskriva som ett familjeföretag, säger åklagaren till TT.

– I mitten av augusti förra året identifierade Citypolisens spaningspersonal en ny grupp unga tjejer som sålde sex på Malmskillnadsgatan och Mäster Samuelsgatan i centrala Stockholm, säger utredaren Helene Smedjegården.

Utredningen växte snabbt och spaningarna ledde till ett tillslag vid en villatomt med husvagnar i Sollentuna på senhösten förra året.

Flera är släkt

Fem rumänska tjejer omhändertogs. Samtidigt greps två huvudmän, en 43-årig man och en 27-årig kvinna, i Skåne. Flera av de åtalade är släkt med varandra.

Den bild som tonat fram under utredningens gång är att huvudmännen, genom släktingar i Stockholm, låtit ett tiotal flickor prostituera sig. Efterhand har tjejerna bytts ut och ersatts av andra. Flickorna erbjöd även sina tjänster via internet.

Enligt åklagaren planerade huvudmännen att föra flickor så unga som 16 år från Rumänien till Sverige i syfte att låta dem gå på gatan. Verksamhetens totala omsättning låg på 100 000-tals kronor, enligt åklagaren.

– I ett bankfack som disponerades av de två huvudmännen i Skåne påträffade vi 300 000 kronor i svensk och utländsk valuta, säger Krister Peterson vid internationella åklagarkammaren till TT.

Dessutom har polisen spårat ytterligare belopp i samma storleksordning som förts från Sverige till konton i utlandet.

Ett 30-tal poliser har deltagit i spaningarna.

– Vi har lyckats att identifiera sexköparna genom omfattande telefonavlyssning, säger Krister Peterson.

De 16 åtalade är i åldrarna 19-65 år. Tio av dem - åtta män och två kvinnor - åtalas misstänkta för grovt koppleri, människohandel och stämpling till människohandel. Sex åtalas misstänkta för brott mot sexköpslagen.

Mycket tyder på att kundkretsen varit väsentligt mycket större.

– Med tanke på att de prostituerade kvinnorna tog 500-1 000 kronor för ett samlag så kan man räkna ut att det rör sig om tusentals samlag, säger Krister Peterson.

TT

Publicerad: