”Han verkade lättad”

NYHETER

Lena Parkkinen gav trippelmördaren beskedet i morse

Nyheten om benådningen slog ner som en bomb i både Finland och Sverige.

Varför trippelmördaren från Åmsele släpps fri har hemligstämplats.

– Men han verkade lättad när han fick beskedet att han benådas, säger Lena Parkkinen, sekreterare vid Hovrätten i Helsingfors.

Det var hon som fick uppdraget att ringa upp Juha Valjakkala i fängelset i morse och meddela att livstidsstraffet ändras till villkorlig dom och att han sannolikt är fri redan om tre månader.

Nekats nåd tidigare

Valjakkala har sökt nåd flera gånger och alltid nekats av president Tarja Halonen, senast förra året.

Men 2006 blev det möjlighet för livstidsfångar att ansöka om nåd även i hovrätten. Valjakalla ansökan dit bifölls av både Högsta domstolen som Brottspåföljdsverket.

På måndag morgon blev hovrättens beslut att benåda Åmselemördaren offentligt.

– Han visste att beskedet skulle komma idag, berättar Lena Parkkinen.

Det var hon som ringde upp fängelset i Kupio i centrala Finland vid åttatiden på måndagsmorgonen. Dit flyttades Juha från Fredrikshamns fängelse efter en rad uppmärksammade rymningar, den senaste förra året.

– Han har ingen egen advokat. Jag ringde upp honom personligen och berättade vad beslutet var och han verkade lättad, förstås. Men jag vill inte berätta exakt vad han sa, säger Parkkinen.

Hemligstämplas

Nyheten om trippelmördarens benådning blev snabbt förstasidesnyhet även i Finland. Där är Valjakkala också ökänd efter en rad uppmärksammade rymningar.

Men varför han fått nåd och snart friges villkorligt kommer att förbli en hemlighet för de flesta.

Hela motiveringen till beslutet har nämligen hemligstämplats i 60 år.

– Det gäller alla mål som behandlar livstidsfångar. De besluten är hemligstämplade i 60 år, säger Parkkinen.

Valjaklala kommer sannolikt att släppas redan den första mars, enligt regeln att livstidsfångar som får straffet omvandlat till villkorligt släpps fyra månader innan den egentliga frigivningen den 1 juli 2008.