Våga odla orkidéer

NYHETER

Bästa skötseltipsen – lättare än du tror

För varje år blir de allt trendigare.

Och det är inte svårt att förstå varför.

Orkidéerna är verkligen kronjuvelen bland krukväxterna. Vackra och – tro’t eller ej – faktiskt lättskötta.

Vi ger dig de bästa orkidétipsen.

Foto: Lättodlad Brudorkidén, Phalaenopsis, är enkel att sköta. Den finns också i många vackra varianter.

Du kanske hör till dem som sneglar lystet på orkidéerna i blomsterbutikerna, men ändå går förbi de eleganta skönheterna på grund av rädsla för att misslyckas?

Det är synd med tanke på att det finns orkidéer som är lättodlade och tåliga. Hit hör exempelvis brudorkidén, Phalaenopsis. Det är inte någon större konst att få den att överleva – såvida du inte är för frikostig med vatten. Faktum är att det är fler orkidéer som dör av för mycket vatten, än av för litet.

Kan blomma i månader

Visst kostar orkidéerna lite extra, men samtidigt kan de blomma i månader?… På så sätt är det ändå välinvesterade pengar att lägga ett par hundralappar på en riktigt vacker orkidé.

Och med tanke på att det dessutom ofta brukar gå att få dem att blomma om efter en tid får man bra utdelning av insatsen.

När du väl har köpt din första orkidé är det troligt att du snart vill ha fler. Hos en del väcks en riktig passion och innan man vet ordet av är huset fullt av orkidéer.

Odlingsskåp för entusiasten

För den riktigt inbitne samlaren finns det massor av skönheter att frossa i, men nu kan det bli lite krävande. För att lyckas med många av rariteterna krävs speciella arrangemang. De verkliga entusiasterna skaffar till och med speciella odlingsskåp där man kan styra ljus, värme och luftfuktighet så att det passar de sköna juvelerna perfekt.

För oss vanliga som är nöjda med bara lite extra flärd på fönsterbrädorna räcker det gott och väl med de vanligaste varianterna som trivs bra i vanlig rumstemperatur.

Så sköter du dina orkidéer:

Så planterar du om din orkidé

Var rädd om luftrötterna!

Visste du att...

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård