Kim Jong-Il: Internet för farligt

NYHETER

Nordkoreas ledare är självutnämnd ”internetexpert”

Nordkoreas ledare Kim Jong-Il beskriver sig som en ”internetexpert”. Just därför anser han att internet är farligt för nordkoreanerna, klargjorde han under toppmötet nyligen.

Nordkorea har sin egen version av internet, ett starkt censurerat Intranet som övervakas av Koreas datorcentrum, Nordkoreas fönster mot det världsomspännande nätet.

När USA:s dåvarande utrikesminister Madeleine Albright besökte Nordkorea år 2000 överraskades hon av att Kim bad om hennes mejladress och demonstrerade en god orientering i tekniska frågor.

Kommuniststaten stänger ute omvärldens influenser för att hindra så kallad andlig nedsmutsning som skulle kunna skaka om det strikta statskontrollerade systemet.

Under toppmötet med Sydkoreas president Roh Moo-Hyun den gångna veckan avvisade Kim Rohs förslag att internet skulle kopplas upp i den industrizon som Sydkorea driver på nordkoreansk mark.

– Jag är expert på internet. Många problem skulle uppstå om internet skulle kopplas upp till andra delar här i norr, sade han enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

På väg hem till Seoul från toppmötet i Pyongyang sade president Roh att Kim verkade vara ”mycket insatt i de tekniska aspekterna av internet”.

Massmedierna är ett propagandaredskap i Nordkorea. Tv och radio har bara officiella kanaler.

TT-AFP