Ny björnattack – två skadade

NYHETER

Två jägare attackerade – rivna i huvudet och ryggen – lyckades krypa till bilen och slå larm

Två jägare, 65 och 41 år, skadades på söndagen i en brutal björnattack i Lillhärdal i Härjedalen sydväst om Sveg.

– Den ene av männen har blivit riven i huvudet och den andre i ryggen, säger Jämtlandspolisens presstalesman Ann-Christin Johnsen till aftonbladet.se.

Jägarna har förts till sjukhus i Östersund med ambulanshelikopter.

– Platsen är Strömvallen i Lillhärdal, uppger Frank Nilsson, vakthavande befäl på polisen i Jämtland för aftonbladet.se. Två personer är skadade.

Enligt ett meddelande från Östersunds sjukhus vid 18-tiden på kvällen har den 65-årige jägaren fått lindriga skador och den 41-årige jägaren har fått medelsvåra skador. Bägge två mår efter omständigheterna väl och har inte fått livshotande skador.

Skjuten i halsen

Polisen bekräftar för aftonbladet.se att björnen har skadeskjutits – i halsen.

– Jägarna försökte försvara sig och sköt mot björnen. De träffade den i halsen och enligt uppgift så blödde den rejält, säger Ann-Christin Johnsen.

Björnattacken kom när männen skulle ställa i ordning jakttorn inför älgjakten. Efter angreppet lyckades en eller bägge männen att krypa till en bil och slå larm.

– Vi fick larmet vid 15-tiden, säger Johnsen.

Polisen beslutade om omedelbar skyddssjakt. Länsstyrelsens viltvårdare kommer under morgondagen att ge sig ut med sökhundar för att spåra björnen och avliva den.

Ovanligt med björnattacker

Det är ovanligt att människor attackeras av björnar i Sverige, men förra måndagen hittades en 60-årig jägare död i jämtländska Valsjöbyn. Han hade angripits av en björn. Jägare spårade och sköt björnen i tisdags.

Under 2004 rev en björnhona en 40-årig jägare till döds i Nausta, söder om Jokkmokk. Efter några dagar kunde den björnen skjutas.