Tio års fängelse för smugglande expolis

Publicerad:
Uppdaterad:

Fängelsedomen fastslås av hovrätten

En före detta polisman från Halland är skyldig till grov narkotikasmuggling, fastslår hovrätten i Malmö. Han döms till tio års fängelse. Kumpanen, en Malmöbo som hade 69 kilo amfetamin i sin bil, döms till 14 år.

Hovrätten fastslår därmed tingsrättens dom. Den 49-årige skåningen och den 45-årige hallänningen greps när de i juni i fjol hade passerat Öresundsbron i varsin bil. Hallänningen körde först och spanade efter tulltjänstemän. Sedan den svenska gränsen passerats, ringde 45-åringen sin kamrat och sade att kusten var klar.

Men tullen visste om smugglingsförsöket. De två männens telefontrafik hade avlyssnats längs med deras väg från Holland. Bland annat hade 45-åringen varnat för tullkontroller mellan Tyskland och Danmark, och avståndet mellan de två bilarna hade flera gånger stämts av för att vara lagom stort.

Nekar till inblanding

Tullen slog till när männen stannade vid en rastplats strax efter brofästet. Amfetaminet låg helt öppet i 49-åringens bil och mannen berättade självmant att han hade ytterligare nio kilo amfetamin hemma hos sig. Han har erkänt smugglingen, men hävdar att han agerat ensam. Expolisen nekar till inblandning. Resans syfta var att roa sig i Amsterdam och att köpa sprit. Det enda han förde över gränsen var alkohol och han påstår sig ha blivit utnyttjad av 49-åringen. Mobilsamtalen förklarar han med att de hade festat före resan och ville akta sig för nykterhetskontroller.

Båda döms

Men i sin dom på måndagen förkastar hovrätten, liksom tidigare tingsrätten, den utsagan. Båda männen döms för grov narkotikasmuggling, 49-åringen dessutom för grovt narkotikabrott.

Hallänningen avskedades på 1990-talet från sin polistjänst, bland annat efter samröre med Hells Angels. Han dömdes 1997 till fängelse för bedrägeri och försök att smuggla in stora mängder sprit.

TT

Publicerad: