Vin säljs i vanliga butiker

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-07-19

Klassas som smaksättare

Livsmedelsbutiker i Lund säljer femprocentigt vin utan åldersgräns. Det är lagligt, för vinet klassificeras som smaksättare och innehåller salt och lite peppar.

Det går att köpa vin i vanliga butiker i Sverige. Så länge det har tillräckligt med salt och lite peppar i får handlarna sälja vin och dessutom utan åldersgräns.

I snabbköp i Lunds säljs fem-procentigt vin, skriver Sydsvenskan. Alkoholhalten i flaskan är fem volymprocent, bra mycket mer än vad folkölen i hyllan intill har.

Till matlagning

Anledningen till att vinet får säljas i butikerna är att det klassiferas som matlagningstillbehör, som smaksättare. Läkemedelsverket är den myndighet som ger tillstånd för att sälja matlagningsvin har. Regelverket säger att flaskorna inte får innehålla mer än 37,5 centiliter, alkoholhalten får inte vara mer än 5 volymprocent och per liter måste den innehålla 15 gram sal och ett gram capsicum, som är en slags peppar.

Inte lämpligt för att bli full

Sydsvenskan berättar att många hört av sig till tidningen för att de reagerar på att vinet säljs i vanliga butiker.

Men Arbi Khacchikian, kemist och handläggare på Läkemedelsverket, tror inte att vinet är särskilt lämpligt att dricka för att bli full:

- Jag tror att man kräks innan man hinner bli påverkad av det här. Det innehåller ganska mycket salt, säger han.

Rosemari Södergren