Nyheter

– Gasolen är förrädisk

NYHETER

Räddningstjänsten: Det finns en stor risk att man inte känner lukten och somnar in för gott

Gasol är en högexplosiv gas som används som bränsle i industrin och hushåll. Gasol är tyngre än luft och lägger sig därför mot golvet. Gasol i sig luktar inte, och förses därför med ett starkt luktämne så att läckage lättare ska upptäckas.

Gasolen är förrädisk eftersom den spär ut syrehalten i luften, förklarar Peter Backman som är räddningschef vid Bergslagens räddningstjänst. Den som gasolförgiftas drabbas därför av syrebrist.

Speciellt förrädiskt är det om gasolen läcker nattetid, när alla sover.

– Det finns en stor risk att man inte känner lukten och somnar in för gott, säger Peter Backman.

Viktigt att se över gasolen

Gasol för hushållsbruk kan köpas i stora flaskor som ofta placeras utomhus, med anslutning in i huset. Har man en sådan installation är det viktigt att se över den inför varje säsong, råder Peter Backman.

– Har ägaren inte kunskapen själv kan han eller hon låta en fackman titta på installationen regelbundet. Det kan uppstå sprickor med åren.

Den som upptäcker ett gasolläckage ska se till att få ut alla ur husvagnen eller huset så fort som möjligt och ställa upp dörrar och fönster för vädring.

– I och med att det är så hög antändningsrisk tycker jag inte att man ska göra något mer själv, utan ringa på räddningstjänsten som kan göra mätningar och sanera på ett säkert sätt. Man ska ha högsta respekt för gasol, säger han.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter