Irakisk grupp ger Berlin ultimatum

Publicerad:
Uppdaterad:

Hotar avrätta tysk kvinna och hennes son om Tyskland inte drar hem trupp i Afghanistan

Hannelore Marianne Krause, 61, med 20-årige sonen.
Hannelore Marianne Krause, 61, med 20-årige sonen.

Bagdad

Hittills okända irakiska terrorgruppen Rättfärdighetens spjut kräver att Tyskland skickar hem trupp från Afghanistan.

Annars avrättar de en tysk kvinna och hennes son, som de kidnappat.

- De tänker döda min son framför mina ögon, och sedan döda mig, om de tyska soldaterna inte dras tillbaka från Afghanistan. Snälla gå med på deras krav, de menar allvar, sade Hannelore Marianne Krause, 61 år, i en video som lades ut på en islamistisk hemsida och uppmärksammades av tv-kanalen al-Jazira på lördagsmorgonen.

Hon var klädd i en blå sjal, och framträdde med sin 20-årige son vid sin sida.

Tio dagar

- Vi ger tyska regeringen tio dagar från och med i dag att meddela att de tyska trupperna dras tillbaka från Afghanistan, annars kommer de aldrig återse ens kropparna från dessa två spioner, sade de maskerade och beväpnade kidnapparna i videon. Han sade även att organisationen kallar sig Rättfärdighetens spjut.

Tyskland motsatte sig USA:s invasion av Irak 2003 och har inga trupper i landet, däremot finns 3 000 tyska soldater under Natobefäl i det ganska lugna norra Afghanistan, där för övrigt Sverige har 330 militärer.

Det är ganska ovanligt att irakiska kidnappare ställer krav på åtgärder i Afghanistan, oftare handlar det om trupptillbakadragande eller frigivning av fångar i det egna landet, eller om lösesummor.

Lösesumma

UD i Berlin uppgav på lördagen att en krisgrupp sammankallats för att ta itu situationen.

Krause och hennes son rapporterades försvunna från Bagdad den 6 februari, sedan dess har de befarats vara gisslantagna.

Krause föddes 1945 i staden Teltow söder om Berlin och är gift med en irakisk läkare.

Fler än 200 utlänningar och tusentals irakier har kidnappats sedan Saddam Hussein störtades av USA 2003. De flesta utlänningar har frigivits, men uppemot 60 har dödats av sina tillfångatagare.

I fjol frigav en irakisk grupp två tyskar efter 99 dagars fångenskap, enligt tyska medier i utbyte mot en lösensumma på tio miljoner dollar från den tyska regeringen.

TT-Reuters

Publicerad: