Så beskär du buskar och träd

NYHETER

Experten tipsar om sina vinterfavoriter i trädgården

Buskar och träd kan behöva lite hjälp inför vintern.

Trädgårdsexpert Paul Larsson ger sina bästa tips för hur du beskär dem på bästa sätt.

Foto: Ofta och lite bäst Trädgårdens träd och buskar behöver lite hjälp inför vintern.

– Det är bättre att beskära lite och ofta än att vänta tills buskarna har blivit för stora. Ju större de är desto svårare är det att få ett fint utseende på busken eller trädet, säger Paul Larsson, delägare till Munka Garden i Munka-Ljungby.

Hur mycket man ska beskära beror på vilken växt det är. Har man beskurit den sedan den var ”liten” brukar man inte behöva tukta den mer än för formens skull, samt för att ta bort vissna blommor och grenar.

Täck sårytan

– Måste du göra ett beskärningsingrepp under vår och sommar ska du täcka sårytan med sårbalsam eller sårspray, för att få en snabbare läkningsprocess. Beskär du på vintern är växtsaften i roten, vilket gör att växten inte tar samma skada utan läker när våren kommer.

Det är viktigt att göra snittet precis ovanför ett bladfäste, en nod. Snittet ska läggas lite snett nedåt – då riskerar man inte att det samlas vatten och bildas svampangrepp.

Gallra bort de grenar som har blommat eller gett bär i år. För att få en rikligare blomning eller bärskörd, var noga med att ta bort grenen nästan ända ner till marken. Spara cirka tio centimeter.

Pauls favoriter i vinterträdgården

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård