Här finns de farliga hundarna

NYHETER

Expert: De är avlade för kamp – klart det inträffar olyckor

Attacker från kamphundar har under de senaste åren skördat flera offer. På tisdagen skadades en kvinna i Värmland svårt efter att hennes egen hund hetsats mot henne.

Trots det är hundarna som är totalförbjudna i ett antal europeiska länder inte ovanliga i Sverige.

– De som skaffar de här hundarna är ofta intresserade av rasens dåliga rykte, säger Hans Rosenberg presstalesman på Svenska Kennelklubben.

Förbud mot kamphundar finns inte i Sverige. Men frågan diskuteras från och till – ofta i samband med någon incident.

Hans Temrin som är docent i etologi på Stockholms universitet och har mångårig erfarenhet av just hundars beteende.

– Det handlar om hundraser som är avlade för kamp och det klart att det kommer att inträffa olyckor, säger han.

Han tycker att synen på hundägande har förändrats dramatiskt de senaste åren.

– Nu för tiden skaffar sig folk balla hundraser. Det är människor som troligtvis inte skulle skaffa sig mer vanliga hundraser. Jag har själv fått fler samtal från folk som hört av sig då de inte vet vad de ska göra med sina kamphundar som börjat bitas, säger han.

Farligheten beror på ägaren

Hans Rosenberg som är presstalesman på Svenska Kennelklubben känner sig kluven inför fenomenet.

– En golden retriever kan vara lika farlig som en kamphund, det beror helt på hur hundens ägare har uppfostrat den, säger han.

Men Hans Rosenberg tycker sig se att det främst är människor med liten hundvana och med mycket attityd som väljer just kamphundsraserna.

– Den som skaffar sig en kamphund gör det ofta för att vara lite udda och för att hundarna har rykte om sig att vara farliga och tuffa. Dessutom är det ofta nysvenskar med liten erfarenhet av att äga hund som har de här raserna, säger Hans Rosenberg.

De flesta är seriösa

Han är dock noga med att påpeka att de allra flesta som håller på med kamphundsraser är seriösa.

Helena Johansen är förundersökningsledare på närpolisen i den kamphundstäta kommunen Botkyrka. Hon ser inget större problem med kamphundar.

– Kamphundar är inte oftare inblandade i incidenter än andra hundar. Däremot blir ju skadorna värre med sådana hundar, säger Helena Johansen.

I Aftonbladet.se:s kartläggning finns åtta raser med. Förutom de raser som framavlats för kamp, ingår ytterligare tre raser - dogo argentino, fila brasilero och tosa. Det är raser som förbjudits i Norge och England på grund av sin aggressivitet.

Läs mer

Jesper Björnstedt Qvarsell ([email protected])