Ring 3 samtal – spara 11 298:-

NYHETER

Stora pengar att tjäna för den som väljer rätt operatör

Du kan spara över 10000 kronor i år med hjälp av tre telefonsamtal.

Det är bara att byta till de billigaste leverantörerna av bredband och telefoni.

Foto: BJÖRN LINDGREN
RINGER VIA KOMMUNENS NÄT När Yvonne Pilevad skulle flytta in i en nybyggd bostad i Höganäs föll valet på telefoni via kommunens stadsnät. Hon satsade på operatören Alltele som hade lägre priser än Telia.

-Folk blir mer medvetna och det finns stora pengar att spara, säger Fredrik Öst, marknads-analytiker på post & tele-styrel-sen, PTS.

Allt fler hushåll i landet skaffar bredbandsanslutning till internet. En utgift som tillsammans med betal-tv är en av de största vanliga hushåll har per månad efter hyra och mat.

Olika priser

Prisskillnaderna på bredbandsmarknaden är enorma. För det snabbaste bredbandet via telenätet, så kallat ADSL, skiljer det över 5000 kronor per år från den billigaste till den dyraste leverantören. För samma tjänst.

Men det är svårt för den vanliga konsumenten att få en överblick över de olika erbjudanden som finns. Ofta lockar leverantörerna med nedsatt pris i tre eller sex månader. Kostnaden per år talar man dock tystare om.

-Vi ser att intresset för prisjämförelser är stort. Över 1500 personer besöker webbsajten telepriskollen.se varje dag, säger Fredrik Öst.

Test på nätet

Telepriskollen drivs gemensamt av PTS och Konsumentverket och på den kan man se de olika leverantörernas erbjudande för bredband, fast telefoni och mobiltelefon. Det går också att mata in sin egen förbrukning och göra jämförelser.

Även för fast och mobil telefoni är intresset stort.

Aftonbladets genomgång av priserna för bredband, fast telefoni och mobiltelefon visar att det skiljer drygt 11200 kronor mellan de dyraste och de billigaste alternativen.

Så fungerar telefoni via bredbandet

Peter Pettersson