Byggarbetare fast i höghusbrand i Dubai

NYHETER

Svenskt vittne: Folk flydde för sina liv

Foto: ap

Minst två arbetare har dött och fler än 50 har skadats i en våldsam branden i ett höghus i Dubai.

– Folk klättrade på fasaden och flydde upp på taket, berättar ett ögonvittne för Aftonbladet.se.

Foto: ap
Tusentals människor blev vittnen till den dramatiska branden.

Räddningsmanskap försökte under eftermiddagen att nå fram till de som var instängda i skyskrapan, men det tog flera timmar innan branden var under kontroll och räddningsaktionen kunde inledas.

Under tiden försökte byggnadsarbetarna desperat att fly uppåt i det 37 våningar höga huset, undan lågorna och den svarta röken.

”Folk flydde på stegar”

Flera helikoptrar svävade över byggnaden och försökte landa där, utan att lyckas.

– Folk stod på taket och väntade på hjälp. Vi såg hur flera människor flydde uppåt på stegar, berättar svensken Bert Willborg som är på träningsläger i Dubai tillsammans med besättningen ombord på båten Victory Challange.

Han befann sig bara några kvarter från skyskrapan när branden bröt ut.

– Det var en väldigt obehaglig syn, med svart rök som bolmade ut från hela den övre delen av skyskrapan och människor som desperat försökte att fly.

Försökte rädda sig – föll

En person sågs falla ned från byggnaden när han försökte att rädda sig genom att klättra på fasaden, rapporterar webbtidningen Gulfnews.com.

- Just nu verkar det som om man har fått branden under kontroll, berättade Bert Willborg vid 14.30 på torsdagseftermiddagen.

Stämningen var mycket orolig i Dubai timmarna efter branden. Människor sökte sig ut på gatorna för att på avstånd betrakta katastrofen.

– Folk är mycket oroliga här. Hundratals skyskrapor byggs, men det verkar inte som om säkerheten är så hög, säger Bert Willborg.

Enligt vittnesuppgifter till TT tog det minst en timme innan den första brandbilen var på plats.

Erik Wiman, David Nannini Nilsson, TT