Imperiet slår till i skrapan

NYHETER

Nyfiken på vad som händer i Studentskrapan i restaurangväg?

Det var vi också, så vi tog ett snack med krögaren Niklas Ahlbom.

Foto: Niklas och Linus Ahlbom ska driva Imperiet i Studentskrapan. Foto: Robert Henriksson

Påkostad, klassiskt designad med moderna inslag och en mötesplats för hela Södermalm. Sådan är visionen som krögaren Niklas Ahlbom har för Imperiet, restaurangen i Studentskrapan.

– Tanken är att krogen ska bli en tidlös klassiker ganska omgående. Efter två veckor ska det kännas som om den funnits där ganska länge, säger han.

Plats för 500

Namnet har ingenting att göra med vare sig rockgruppen eller de onda i ”Star wars”. Inte heller det faktum att familjen Ahlbom står bakom andra Stockholmskrogar som Storstad, Hotellet och Göteborg.

– Det finns ingen särskild historia bakom namnet. Det är lite blinkningar åt alla håll, ett namn som väcker många associationer, säger Niklas Ahlbom.

I gatuplan blir det café och bar, en trappa upp blir det matsal med bar. Maten som serveras är klassiskt svensk.

– Matsalen är hjärtat i hela verksamheten. Man ska både kunna slinka in och äta husmanskost och gå dit och äta dyrare när man representerar eller firar något.

Totalt kommer lokalerna att rymma 450–500 personer. När det börjar vintras är det dags för ytterligare ett steg i verksamheten. Då öppnas en skybar högst upp på skrapan. Den kommer att ligga på 100 meters höjd, vilket är ungefär tre gånger så högt som Gondolen.

Milsvid utsikt

– Man ser ut över hela stan. En kille som jobbar hos oss kommer från Hässelby och han kunde se ända dit. Målsättningen är att det ska vara lyxigt men folkligt i skybaren.

– Den kommer att bli en angelägenhet för hela Stockholm.

Den 20 september slår Imperiet upp portarna. Skybaren kommer att öppna i slutet av november.

Sofia Larsson