Vem mördas nästa gång?

NYHETER

Talibangerillan hotar döda fler ur sydkoreanska gisslan

1 av 3 | Foto: Avrättas en efter en Talibangerillan i Afghanistan meddelar att de kommer att fortsätta avrätta personer ur den koreanska gisslan om inte deras krav på att regeringen ska frige fängslade rebeller tillgodoses.

Först dödade talibanerna Bae Hyung-kyu, 42.

Därefter sköts Shim Sung-min, 29, till döds med ett skott i huvudet.

Vem blir talibanernas tredje offer?

Talibangerillan i Afghanistan har avrättat två ur den sydkoreanska gisslan och hotar nu att fortsätta dödandet om inte deras krav tillgodoses.

Hittades i dike

Polisen hittade den döde Sung-min i ett vägdike i provinsen Ghazni, nära den plats där de 23 kristna sydkoreanerna kidnappades den 19 juli.

Gruppens 42-årige ledare, pastorn Bae Hyung-kyu, dödades för en vecka sedan och hans sönderskjutna kropp hittades i ett ökenområde.

Tidsfrist går ut i dag

Talibanernas senaste tidsfrist gick ut i dag vid lunchtid. Får de inte igenom kravet att regeringen ska frige fängslade rebeller, hotar man att börja döda resten av sydkoreanerna.

Svenska Afghanistankommitténs, SAK:s, chef i Kabul, Anders Frände, säger att risken för nya kidnappningar av utlänningar ökar och att man undviker att åka till områden där det finns talibaner.

Undvik södra delarna

– Norrut i landet är det inga problem, men söderut rör vi oss inte längre än cirka fem mil från Kabul. Vi kör med två bilar och alltid i dagsljus.

Sydkoreanerna, som samtliga är kristna protestanter, befann sig på den ökända landsvägen mellan Kabul och Kandahar i södra delen av landet när de tillfångatogs av talibangerillan.

– Det är inte bara naivt, det vittnar om stor okunskap om landet att över huvud taget bege sig till dessa områden, säger Anders Frände.

– Var syftet dessutom en missionärsresa är det både politiskt och moraliskt helt förkastligt.

”De ställer till det”

– De ställer inte bara till det för sig själva, de ställer också till det för oss andra som vill försöka uträtta något i det här landet.

Kidnappningar sker ständigt

Tidigare artiklar

Cathrine Andersson