Ali, 37, slogs ned – nekades ambulans

NYHETER

Hånades och förolämpades – av ambulanspersonalen

Småbarnspappan Ali, 37, blev brutalt nedslagen i en park i Oslo.

Han fick en hjärnblödning och hade ingen kontroll över sig och sin kropp när ambulansen kom dit.

Men någon hjälp fick han inte.

Foto: Många vittnen Här ligger, Ali, 37, blodig och nerslagen på gräset. Trots att han var skadad nekades han att följa med i ambulansen. Och nu har en debatt om rasism bland landets sjukvårdare startat.

Ali låg blodig på gräset när ambulans och polis kom till platsen. Han var vimsig och kissade på sig. När han märkte det försökte han resa sig upp och råkade då kissa på en av ambulanssjukvårdarnas fot.

– Din jävel. Där missade du chansen, ska vårdaren då ha sagt och vägrade att ta med Ali till sjukhus i ambulans.

De nöjde sig med att kontrollera hans puls innan de satte sig i ambulansen och körde iväg.

Istället fick hans vänner sätta Ali i en taxi och köra honom till akuten, där hjärnblödningen upptäcktes.

Det sista han gjorde innan han slog igen taxidörren var att kräkas en kaskad med blod.

I respirator

Historien om Ali, som fortfarande är svårt skadad och vårdas i respirator, skakar Norge och toppar alla medierapporteringar. En debatt har startat om rasism bland landets sjukvårdare och en internutredning har startats på Ullevåls universitetssjukhus.

Till saken hör också att vittnen ska ha hört vårdarna säga ”bara låt honom ligga där och sprattla” och ”djävla svin” om den blödande och omtöcknade Ali.

Ambulandssjukvårdarna har tagits ur ordinarie tjänst under utredningstiden. Samtidigt tillbakavisar sjukhusdirektör Arild Østergaard påståendet att händelsen skulle haft något med rasism att göra.

– Vi ser inget som tyder på att det är rasism inblandat i den här händelsen, säger han enligt VG Nett.

”Oacceptabelt”

Ögonvittnen på platsen har en annan syn på saken. Och Norges hälsominister Sylvia Brustad sade i tisdags att om det stämmer att ambulanspersonalen övergav den mörkhyade mannen som var i behov av vård så är det "totalt oacceptabelt".

– Alla människor kan kräva samma behandling i Norge, oavsett om man är svart, vit, kvinna eller man, sade ministern.

Hälsovårdsmyndigheterna i Oslo och Akershus fylke har fått in två anmälningar mot ambulansförarna, och har i sin tur begärt att sjukhuset förklarar sig skriftligt, samt att man får ta del av den interna granskningen.

Fylkesläkare Petter Schou vid hälsovårdsmyndigheten säger att anmälarna är mycket upprörda och har bifogat bilder från incidenten.

– De frågar också om etnicitet kan ha spelat roll för ambulanspersonalens värdering av situationen. Det är något som folk inte accepterar – och det är bra, säger läkaren till nyhetsbyrån NTB.

Norges diskrimineringsombudsman har begärt att hållas informerad om granskningen av ambulansförarnas uppförande. Samtidigt letar polisen efter mannen som slog ner Ali, och sägs ha ringat in en för polisen tidigare känd man från Gambia.

Robert Triches, TT-NTB