Nyheter

Nordkoreanskt hot om kärnvapenattack

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Pyongyang hotar med krig efter FN:s hårtslående resolution mot Nordkorea.

Kim Jong-Un lovar att visa landets ”fulla militära styrka”.

– Vi är fullt kapabla att stå mot en nordkoreansk missilattack, svarar USA.

Kvart över fyra antog FN:s säkerhetsråd enhälligt en resolution för nya sanktioner mot Nordkorea, till följd av landet kärnvapentest i februari i år.

Tidigare på torsdagen hotade Nordkorea med en kärnvapenattack mot fientliga länder, i förebyggande syfte. I en tv-sändning från Pyongyang meddelade man att det handlar om rättvisa, "kärnvapen ska mötas med kärnvapen".

Man hotade också att visa sin fulla militära styrka, om FN antog resolutionen mot landet.

”Vi klarar av en attack”

Vid 19-tiden på torsdagskvällen svarade USA på hotet.

– Vi är fullt kapabla att försvara oss mot en Nordkoreansk missilattack, sa Vita husets talesperson Jay Carney skriver AP.

Carney säger också att sanktionerna som FN vidtagit visar Nordkoreas ledare vad som händer om de fortsätter ”trots den internationella gemenskapen”.

Och att vidden av sanktionerna visar hur allvarligt omvärlden ser på Nordkoreas kärnvapenprogram.

Vad som nu händer, när FN antagit resolution nummer 2094, återstår att se. Men när Nordkorea redan i tisdags hotade att överge vapenstilleståndet, 60 år efter Koreakriget, trodde Linus Hagström vid Utrikespolitiska institutet inte att det kunde leda till krig.

– Jag tror inte att det kommer leda till krig, nordkoreanska ledarskapet vet mycket väl att landet skulle lida mest i en väpnad konflikt, säger Linus Hagström som leder Utrikespolitiska institutets östasienprogram.

Sanktionen syftat bland annat till att frysa ekonomiska tillgångar hos ledande personer i Nordkorea.

"Svida ordentligt"

Den nya resolutionen ska slå hårt, menar USA FN-sändebud, Susan Rice, enligt AFP.

– Sanktionerna mot Nordkorea komma svida och svida ordentligt. De isolerar Nordkorea allt mer och ökar Nordkoreas ledares insats när de avvisar det internationella samfundet, sa hon efter säkerhetsrådets omröstning.

Pyongyang anses inte ha kapacitet att nå USA med ett kärnvapenanfall.

Från den nordkoreanska huvudstaden har man anklagat Washington för att en militärövning med Sydkorea egentligen ska vara ett inledande steg för att attackera landet, rapporterar TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Frankrike–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: