SD-politiker riskerar att uteslutas ur partiet

Foto: Patrik Ehn.

avJosefin Westin

NYHETER

SD:s gruppledare i Västra Götalandsregionen, Patrik Ehn riskerar att uteslutas ur partiet.

Han utreds nämligen för sina "ideologiskt avvikande" åsikter, uppger Expo.

– Om han utesluts innebär det att gruppen tar ett steg tillbaka, säger partikollegan Jimmie Stranne.

Enligt uppgift till Aftonbladet släpptes uppgifterna i fredags. Innan dess hade Sverigedemokraterna i Västra Götaland inte anat någonting om att tvivel riktats mot partiets tyngsta politiker i regionen, Patrik Ehn, 46.

Sedan i förra veckan utreds han för "ideologiskt avvikande åsikter" och riskerar att uteslutas från partiet, avslöjar tidskriften Expo.

Var aktiv i nazistparti

Enligt interna dokument som Expo tagit del av är partiet väl medvetet om Ehns politiska bakgrund som aktiv på 1980-talet i det nazistiska ”Nordiska rikspartiet” och ”Föreningen för Sveriges framtid”.

Partiets medlemsutskott, MU, uppger att Ehn tidigare tagit avstånd från ”sitt förflutna”, men att det nu kommit fram ny information som gör att SD-politikernas övertygelse måste utredas.

Partiet bekräftar på eftermiddagen vid 17-tiden utredningen:

– Ärendet mot Patrik Ehn som fått uppmärksamhet i media är ett av ett flertal personärenden som just nu utreds av medlemsutskottet. Bakgrunden är arbetet med nolltoleransen som initierades av Jimmie Åkesson under hösten 2012, skriver Johnny Skalin i SD:s medlemsutskott.

Sekreterare även anklagad

Enligt Skalin tar medlemsutskottet även upp gamla ärenden "som tidigare inte utretts i tillräcklig utsträckning." Huruvida det rör Patrik Ehn eller inte vill SD inte kommentera.

Ehn ska däremot ha gjort olika uttalanden som fått medlemsutskottet att tvivla på politikerns åsiktsställning, enligt Expo. Han ska ha hyllat Hitlers favoritskonstnär, haft problem med ”etnisk sammansättning”, länkat till en antisemitisk blogg och bland annat beskrivit andra länders högerextrema parti i positiv mening.

Partiet har även öppnat ett ärende mot hans politiske sekreterare Daniel Rondslätt.

Ehn är SD:s gruppledare i Västra Götalandsregionen och kommunpolitiker i Göteborg. Innan han gick till SD hade han varit aktiv i Centerpartiet, men uteslöts från det partiet.

”Överraskning för oss”

Hans partigrupp blev väldigt tagna av utredningsbeskedet.

– Det kom som en överraskning för oss allihopa. Om han utesluts innebär det rent praktiskt att gruppen tar ett steg tillbaka och vi får börja om på ny kula med att sammansätta en fungerande grupp igen, säger Jimmie Stranne.

Finns det någon substans i anklagelserna, enligt dig?

– Ja, jag har så klart en uppfattning om det men jag väljer nog ändå att hålla den uppfattningen för mig själv tills jag vet hur alla har svarat och hur anklagelserna lyder lite djupare.

SD Väst har kallat till ett krismöte som ska hållas i morgon för att diskutera ärendet.

Aftonbladet har försökt nå Patrik Ehn för en kommentar, men inte lyckats.

Ärendena avgörs i ett extra möte i partistyrelsen den 18 mars, enligt uppgift till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM