Så ska S pressas – på svar

avElisabeth Marmorstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya strategin: Kräv besked om vinsterna

1 av 5
Första sidan i Moderaternas strategimejl.

Nu ökar Fredrik Reinfeldt trycket på Stefan Löfven.

Aftonbladet kan i dag ­avslöja Moderaternas nya strategi för att krossa ­S-ledarens trovärdighet.

I ett internt dokument uppmanas M-politiker på alla nivåer att pressa ­Socialdemokraterna på svar om vinster i välfärden.

Frågan om vinstförbud i välfärden är glödhet. Både inom Socialdemokraterna och mellan LO och S råder splittring.

Det har Fredrik Reinfeldt och Moderaterna nu bestämt sig för att utnyttja. I ett internt strategidokument kallat ”Löfvens ­pusselstrategi – Brist på ­besked om valfrihet och välfärdsjobben” instrueras M-politiker på alla nivåer att pressa huvudmotståndaren i vinstfrågan.

Partiet slår fast:

”Det är nu upp till Nya Moderaterna – lokalt, regio­nalt och nationellt – att ­kräva besked från Social­demokraterna.”

”Har duckat”

I dag skickas dokumentet ut till samtliga riksdags­ledamöter, partiombudsmän och länsförbund.

– Vår ambition är att pressa Socialdemokraterna på svar. Stefan Löfven har valt att ducka i den här frågan, säger partisekreteraren Kent Persson.

Enligt Moderaterna riskerar ett vinstförbud att ­leda till att vårdhem, skolor och förskolor tvingas slå igen. Därmed skulle valfriheten gå om intet och tusentals människor bli av med jobbet.

– Merparten av de här ­företagen har färre än 50 ­anställda. De måste ha möjlighet att göra vinst för att kunna ge en trygg anställning till sina medarbetare, säger Kent Persson.

Svårt att genomföra

Stefan Löfven har hittills hänvisat till den interna ­referensgrupp som senare i höst ska presentera par­tiets ståndpunkt.

Samtidigt har han flaggat för att det är svårt att för­bjuda vinster.

– Det låter sig inte göras. Det finns 50 olika sätt för ­företagen att komma runt ett vinstförbud, sa han till SVT:s ”Agenda” för ett par veckor sedan.

Strid med LO

Den ståndpunkten har lett till ökad press från de egna leden. I våras klubbade LO-kongressen en ”non-profit”-princip i välfärden. Vad den innebär utreds just nu, men LO-basen Karl-­Petter Thorwaldsson har redan slagit fast att han ­inte drar sig för att ta strid med Socialdemokraterna.

I strategidokumentet ­menar Moderaterna att det redan pågår ett ”rosornas krig”.

– Det är uppenbart att det pågår en dragkamp. LO ­driver på för att det ska bli ett vinstförbud och att lagen om valfrihet ska rivas upp, säger Kent Persson.

Men Stefan Löfven säger att besked kommer. Kan ni inte vänta in det?

– Vi vill se det svaret. Den här debatten skapar stor osäkerhet hos människor över hela landet.

Moderaternas 6 frågor till S och Löfven

? Står Stefan Löfven och Socialdemokraterna bakom LO:s linje om vinstförbud i privata välfärdsverksam­heter?

? Står Stefan Löfven och Socialdemokraterna bakom LO:s kongressbeslut om en total ­avveckling av lagen om valfrihetssystem, LOV?

? Står Stefan Löfven och Socialdemokraterna bakom kommunledningens inriktning i Boden om att avveckla det av många uppskattade valfrihetssystemet inom hemtjänsten?

? Kommer Stefan Löfven och Socialdemo­kraterna att köra över fackförbundet ­Kommunal i frågan om möjligheter till vinstuttag i välfärdsverksamheter?

? När kommer Stefan Löfven och Social­demokraterna att ­lämna raka besked om valfrihet och privata alternativ inom välfärden?

? Kommer Stefan Löfven och Socialdemokraterna att svara på vad som gäller för dem som röstat på S i kommuner som har infört LOV – ska valfriheten inskränkas? Vilka privata vårdhem och andra ­välfärdsverksamheter riskerar att läggas ner eller kommunaliseras?

Publicerad: