Breiviks mamma får skulden för sonens hat

Publicerad 2012-10-05

Anders Behring Breivik under rättegången i Oslo tingsrätt.

En ny bok presenterar hittills okända detaljer om Anders Behring Breiviks barndom.

Författaren Aage Storm Borchgrevink beskriver Breviks mamma som psykiskt sjuk – och menar på att Breiviks tuffa barndom ledde fram till massmorden på Utöya, skriver VG.

Författaren Aage Storm Borchgrevink.

I boken "En norsk tragedi - Anders Behring Breivik och vägarna till Utöya" målas en mörk bild upp av Breiviks mamma. Författaren skriver om terroristens barndomsår och hämtar sin information från en socialutredning som familjen fick genomgå 1983. Materialet användes i polisutredningen mot Breivik men har aldrig presenterats för allmänheten.

Bristande omsorg i hemmet

Boken är skriven av författaren Aage Storm Borchgrevink. Han konstaterar, precis som psykologen som utredde familjen 1983, att Breivik blev utsatt för bristande omsorg i hemmet. Borchgrevink beskriver också massmördarens familjesituation som en form av misshandel, skriver VG.

Författaren går till och med så långt att ge mamman en diagnos. Han säger till VG att bilden som tecknas av mamman i boken är den av en sjuk och förvirrad kvinna. Men att även mamman blev sviken, eftersom hon aldrig fick den hjälp av myndigheterna som hon behövde.

– Det är speciellt i Breiviks barndom som jag går djupare i detaljerna i den bristande omsorg han blev utsatt för. Det är viktigt att göra det eftersom det förklarar varifrån hans hat kommer ifrån, säger han.

Boken har fått kritik

Men boken har fått kritik i Norge. Breiviks advokat Geir Lippestad säger att Brevik själv har beskrivit sin barndom som bra.

– Det är trist att någon efter 30 år agerar domare över en familj, enligt min uppfattning, utan att veta hela bilden, säger Lippestad till VG. 

Förlaget har skickat boken till mammans advokat Ragnhild Torgersen. Enligt uppgifter till VG har Breviks mamma läst boken men vill inte kommentera dess innehåll.

– Jag vill inte kommentera boken över huvud taget, säger Ragnhild Torgersen till VG.