Ytterligare tre Ship to Gaza-svenskar på väg hem

Ytterligare tre svenskar har nu släppts ur fängelset i Israel efter bordningen av Estelle.

Det är  riksdagsledamoten Sven Britton (S), läkaren Kristian Svenberg och Ship to Gazas ordförande Mattias Gardell.

Enligt den svenska gruppens advokat kan fler få lämna landet inom kort.

Det var i lördags som israelisk militär bordade Ship to Gazas fartyg Estelle på internationellt vatten. Ombord fanns bland annat elva svenskar.

Sitter på planet

Sedan dess har svenskarna suttit fängslade, i grupper om fyra och fyra. På måndagen fick Maria-Pia Boethiüs, författare och journalist, lämna landet. Och nu är alltså ytterligare tre svenskar på väg hem. Britton och Svenberg sitter just nu på ett plan som beräknas landa i Sverige i kväll, medan Mattias Gardell för en stund sedan flyttades till ett förvar intill flygplatsen.

– Att han flyttats till förvaret är att räkna med att också han har släppts, säger Mikael Löfgren, hjälporganisationens kontaktperson i Sverige.

Får inte ha kontakt

Det är dock väldigt oklart vad som sker med övriga sju svenskar som fortfarande är kvar i fängelset. Informationen om hur de mår eller vad som sker är bristfällig eftersom ingen av dem tillåts ha kontakt med sina anhöriga eller Ship to Gazas personal.

Bland de som fortfarande är kvar i Israel finns konstnären Dror Feiler, som har sitt ursprung i Israel och som först anklagades för att fortfarande vara israelisk medborgare. I går ändrade sig dock den israeliska myndigheten sig och bekräftade att han inte varit det sedan 1983.

"Anklagelserna lades ner"

Under gårdagen ställdes han inför rätta, men har sedan dess flyttats tillbaka till fängelset.

– Distriktsåklagaren la i går ner alla anklagelser mot Dror Feiler och han togs tillbaka till förvaringscentret där övriga befinner sig, säger Gaby Lasky, svenskarnas advokat i Israel.

Hon tror att Dror Feiler och alla andra i den svenska gruppen kommer att kunna åka hem inom kort.

– I dag träffade en av advokaterna på mitt kontor några av de som är kvar i förvaringen. Vi hoppas att det ska kunna åka hem så fort som möjligt. Kanske i dag eller i morgon, säger Lasky.

Publisert: