Nyheter

Riksdagsman kallade mörkhyade för "jävla aphelveten"

Av: 

Pär Karlsson

John Granlund

Markus Wiechel.
Markus Wiechel.

NYHETER

Markus Wiechel (SD) ersatte Lars Isovaara (SD) i riksdagen – som tvingades avgå efter en rasistskandal.

Nu beslås också Wiechel med rasistiska tillmälen.

Expressen avslöjar i dag att han kallat mörkhyade personer för "satans jävla aphelveten" och "efterblivna jävla pensionsräddare!".

Markus Wiechel blev ordinarie riksdagsledamot i december förra året.

Sin plats i riksdagen fick han efter att Lars Isovaara spottat, gjort grisljud mot en riksdagsvakt med invandrarbakgrund och beskyllt två män med invandrarbakgrund för att ha stulit hans ryggsäck.

Rasistiska tillmälen

Senare visade det sig att de två männen som blev beskyllda för stöld bara hade hjälpt Isovaara när han trillat ur sin rullstol. Väskan hade han glömt kvar på krogen han bevistat under kvällen.

Markus Wiechel har tidigare hyllat Jimmie Åkessons "nolltolerans mot rasism och extremism". Men nu har också han hamnat i blåsväder.

Enligt en chatt-konversation med en partikamrat som Expressen publicerar har riksdagsmannen uttryckt sig grovt rasistiskt.

Konversationen handlar om ett brutalt Youtube-klipp som ska visa en religiös häxbränning i Afrika.

”Vill döda”

I chatten, som skedde den 24 april 2011, skriver han bland annat:

"satatns jävla aphelveten".

Och fortsätter:

"efterblivna jävla pensionsrädder!"

Och avslutar med:

"det gör att jag vill döda folk".

Tvivlar på äktheten

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen säger att han är förvånad över chatt-konversationen. Han är inte övertygad om att konversationen är äkta och uppger att det inte är aktuellt med någon uteslutning - än så länge.

– Wiechel har bott i USA och umgåtts mycket i nätverk med många som haft afroamerikanskt ursprung. Han har också kampanjat för Demokraterna i USA och har också varit en yvig förespråkare av att Barack Obama ska bli president i USA, på det sättet en lite ovanlig Sverigedemokrat, säger Martin Kinnunen.

Kanske inte rasistiskt

Enligt Kinnunen förklarar Wiechel sina uttalanden med att han sagt det i affekt.

– Men sedan vet vi inte om man ska tolka "aphelveten" som rasistiskt, då ska man tänka på att det videoklippet vi tror det handlar om så är det människor från ett afrikanskt land som gör hemska saker mot människor från samma land med samma etniska ursprung. Det skulle lika gärna kunna vara ett uttryck för att personerna beter sig väldigt ociviliserat, säger Martin Kinnunen.

Markus Wiechel har flera gånger stämts för skriverier på en blogg. I juli 2010 dömdes han för förtal av en politisk meningsmotståndare, på grund av en kommentar till en bloggpost.

– Det där vill jag inte kommentera, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt Markus Wiechel.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter